• Hovorme o jedle

          • „Jablkománia“ vyvrcholila výstavkou žiackych prác na tému „Chutné maľovanie“ a ochutnávkou jablkových dobrôt, ktoré pre nás pripravili žiaci IV.B triedy. Celý týždeň sa niesol poznávaním, objavovaním, ochutnávaním jedál podľa vyhlásených denných tém v jednotlivých ročníkoch. Do ovocno-zeleninového kalendára si žiaci spolu s pomocou rodičov, pani učiteliek značili alebo lepili nálepky za každý zjedený kúsok ovocia, zeleniny, čím sme podporili u žiakov konzumáciu zdravého ovocia a zeleniny.

                                                                                                                                         PaedDr. Adriana Garamiová

                                                                                                                                           Mgr. Eduarda Juhászová

          • Adaptácia prvákov na školské prostredie

          • Vstup dieťaťa do základnej školy je jednou z rozhodujúcich životných zmien, pri ktorej sa zásadne mení spôsob života dieťaťa. Hrové činnosti postupne ustupujú do úzadia a nahrádza ju činnosť školská – učebná. Od prváčikov sa očakáva, aby dokázali samostatne pracovať, byť trpezlivé, sedieť v triede na určitom mieste, plniť si školské povinnosti, podriaďovať sa pravidlám a nadväzovať kontakty s novými spolužiakmi. Adaptáciu našich prváčikov  uľahčuje  aj odborný prístup pani učiteliek Mgr. Dariny Vrabecovej a Mgr. Jany Šimonekovej. 

                                                                                         PaedDr. Anna Rošková

          • Moja rodina - prvouka S811

          • Na škole sme najmladší...a pozrite sa, akí sme šikovní. Na projektovej hodine sme si vytvorili svoju vlastnú rodinu z papierových kotúčikov.

            Mgr. Jana Šimoneková 

          • Halloweenske strašidelné príbehy zavítali medzi nás......

          • Žiaci zo 4. B triedy sa premenili na čarodejníkov, strašidlá a duchov.Prečítali nám strašidelné príbehy o duhoch, z ktorých sme mali aj malý strach. Dozvedeli sme sa o histórii Halloweenu  a všekými symbolmi, ktoré symbolizujú Halloween.Pripomenuli sme si aj naše spomienkové dni na Slovensku, ktoré sa viažu k novembru. Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Boli ste opäť úžasní.

            Mgr. Denisa Takácsová

          • Dejepis v 9.A

          • 28.10.2019 si pripomenieme 101. výročie vzniku prvej Československej republiky. Celý školský rok je venovaný Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Deviataci si pripravili na hodinu dejepisu zaujímavé referáty a prezentácie o tejto významnej osobnosti, ktorá sa podieľala na vzniku prevj ČSR. Dejiny ČSR si pripomenuli aj trochu netradične („moderne“) prostredníctvom youtuberky. Žiaci si rozšírili nielen vedomosti, ale aj obzory pri práci s internetom a utvrdili sa v tom, že You Tube sa dá použiť aj na vzdelávanie. 😉

            Mgr. Diana Jankovicsová

          • Stará mama číta deťom

          • Opäť je tu jeseň a mesiac október, ktorý je plný krásnych čarovných farieb. Október je mesiac, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty k všetkým starším ľuďom. Srdečne sme medzi nami privítali bývalé pani učiteľky z našej materskej a základnej školy, ktoré sú starými  mamami našich žiakov. Boli sme veľmi radi, že  prijali naše pozvanie.             

                 Čítanie kníh je pre mnohých ľudí jednou  z najkrajších  záľub. Je pre nich zdrojom energie, ale aj oddychu. Čítanie veľkých malým, rodičov deťom, ale aj starých rodičov vnúčatám je o budovaní vzájomnej dôvery, o pocite istoty, ochrany, je o pravom zázemí, ktoré každý malý, ale aj veľký človek veľmi potrebuje. Je to ten pocit, ktorý nám nemôže poskytnúť ani televízna ilúzia, ani kontakty cez sociálne siete, ani nadšenie z počítačových hier.

               Spoločné čítanie kníh nám dáva príležitosť stráviť spolu pokojné chvíľ a tých je čoraz menej. Prežívať spolu príbeh knihy znamená zábavu, ale aj lepšie porozumenie.

                 Spoločne sme strávili chvíle oddychu a prečítali  sme si pár riadkov z obľúbenej knihy pani učiteliek. Zaspomínali sme si na chvíle, ktoré  pani učiteľky prežili s deťmi v škôlke alebo v škole. Boli  to spomienky na ich obetavú prácu, ktorú vykonávali desiatky rokov.  Ďakujeme.  

            Mgr. M. Pozsonyiová, Mgr. M. Muková

          • Októbrová „Jablkománia“

          • Októbrová „Jablkománia“ zaviedla žiakov 1. stupňa ZŠ do Emilových Sadov, aby si priniesli najkrajšie alebo najzaujímavejšie jabĺčka, ktoré potom zobrazili rôznymi výtvarnými technikami. Deň jablka bol pre nich zážitkovým vyučovaním, ktoré prebiehalo priamo v sade, kde v tomto období na každom kroku rozvoniavali chutné jabĺčka rôznych odrôd. Odborným výkladom oboznámili žiakov s rôznymi odrodami jabĺk, ich oberaním a uskladnením. Vo výrobe nám ukázali, ako spracujú jablká zo sadu. V neposlednom rade žiakov zaujali aj zvieratká, ktoré jednoducho patria k rodinnej atmosfére Emilových Sadov. I tie iste prispeli k radosti v detských očiach.

            Ďakujeme Emilovým Sadom za úžasnú exkurziu, ktorú pre nás pripravili. Žiaci si z nej odniesli množstvo nových poznatkov a zážitkov. Dúfame, že ich ešte niekedy navštívime.

                                                                                                                                    PaedDr. Adriana Garamiová

          • Sme najlepší šachisti

          • Dňa 23. 10. 2019 sme sa zúčastnili Majstrovstiev okresu v šachu základných a stredných škôl. Z Dvorov cestovalo na turnaj 21 šachistov a šachistiek. Svoj prví turnaj absolvovali aj naši nádejní šachisti, naši druháci. Naši chlapci dominovali v kategórii žiakov ZŠ. Zvíťazil Richard Galla bez jedinej prehry bez Alexom Gubom . Tretí skončil Richard Geró. V kategórii žiačok ZŠ skončila Štefánia Kurdiová na druhom mieste a Evelyn Vadkertiová na treťom mieste. Všetci menovaní postupujú na Majstrovstvá kraja do Nitry.

          • Malí šéfkuchári opäť v akcii

          • Malí šéfkuchári zo 4. B triedy dnes upiekli chutné palacinky. Placinky boli úžasné a plnené čerešňovým džemom z Emilových sadov. Nabudúce pokračujeme a kuchtíme ďalej. 

            Mgr. Denisa Takácsová

          • Etická výchova trochu inak...

          • V rámci projektu Hovorme o jedle sme si spestrili hodinu etickej výchovy a vykuchtili sme zdravé maškrty, ktoré sme s veľkou chuťou a s pôžitkom spapali. 😊

                                                                                                                     Mgr. Diana Jankovicsová

          • Tvoríme z geometrických tvarov - matematika S811

          • Na dnešnej projektovej hodine matematiky si žiaci I.B rozvíjali matematické myslenie pri vytváraní rôznych postavičiek, predmetov, dopravných prostriedkov....z geometrických tvarov. Ich úloha bola nielen vytvoriť, ale i spočítať, z koľkých trojuholníkov, štvorcov a kruhov sa daný tvar skladá. Žiaci boli veľmi tvoriví, veď posúďte sami...

                                                                                                                                                  Mgr. Jana Šimoneková

          • V zdravom tele zdravý duch

          • Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do projektu Hovorme o jedle, ktorý sa realizoval od 14.10. do 18.10. Vyučovanie na II.stupni sa nieslo v znamení zdravej výživy a zdravého životného štýlu.

            Na hodinách slovenského jazyka žiaci pracovali s Malým frazeologickým  slovníkom, v ktorom vyhľadávali a vysvetľovali ustálené slovné spojenia s témou ovocie a zelenina. Svoju fantáziu a kreativitu uplatnili pri tvorbe malých básnických foriem haiku a cinquain.

            Na hodinách hudobnej výchovy deti zbierali a tvorili zoznam slovenských ľudových piesní o ovocí a zelenine. Známe piesne si aj s radosťou zaspievali. Piataci na hodine anglického jazyka uskutočnili prieskum o pitnom režime našich žiakov a ochutnávku zdravých bylinkových čajov. Nezabudli sme ani na zdravé desiate, ktoré boli   spestrené sladkým ovocím a čerstvou zeleninou.

            Mgr. M. Pozsonyiová, Mgr. S. Belanová, Mgr. M. Muková, Mgr. E. Šimonová

          • Šachisti sa pripravujú na Majstrovstvá okresu

          • Naši šachisti sa na tréningoch usilovne pripravujú na Majstrovstvá okresu. Tento turnaj sa uskurtoční v stredu 23. 10. 2019 v priestoroch Csemadoku v Nových Zámkoch. Prví traja v kategórii chlapcov i dievčat postúpia na Majstrovstvá kraja. Mnohí z našich malých šachistov zažijú v stredu svoj prvý šachový turnaj. Držme našim hráčom palce.

            Mgr. Peter Novánsky

          • Palivo pre mozog - biológia S811

          • Mozog pri učení spotrebúva 2-krát toľko energie ako ostatné orgány nášho tela. Energiu získava zo sacharidov - glukózy. V škole pracuje mozog na plné obrátky, a preto potrebuje kvalitné palivo. Spoločne so žiakmi sme si pripravili rýchle, zdravé a chutné raňajky. Základom boli ovsené vločky, ktoré sme zaliali horúcou vodou, ovocie, jogurt, med, orechy aj čokoláda. Žiaci sa nebáli experimentovať, pričom využili tvorivosť, fantáziu a zručnosť pri tvorbe svojich vlastných najraňajok.

            Ing. Daniel Vadkerti

          • Čo je zdravé pre naše brušká?

          • O tom sme sa porozprávali s deťmi v 1.oddelení ŠKD. Prváci a štvrtáci mali za úlohu aj vyfarbiť, vystrihnúť a nalepiť "dobroty' na panáčika, ktorý sa stravuje zdravo, alebo nezdravo. Za každú správnu odpoveď sa ponúkli jabĺčkami. Na záver tvorivej činnosti si zhotovili veselé tekvičky. 

             

          • Exkurzia v Nitre

          • Dňa 16.10. 2019 sme sa zúčastnili tematickej exkurzie Po stopách Veľkej Moravy v Nitre. Moderným autobusom cestovalo 49 detí a 2 učitelia. V Nitre nás už čakala naša sprievodkyňa Janka. Rozdelili sme sa do dvoch skupín a pozreli sme si diecéznu knižnicu i hrad. V úchvatnej knižnici uschovávajú vyše 60 000 zväzkov kníh vrátane prvotlačí. Videli sme aj vlastnoručný podpis cisára Františka Jozefa. V areáli hradu sme si pozreli Katedrálu svätého Emeráma, Kazematy i Diecézne múzeum. Pri vypĺňaní tajničiek sme sa naučili nové pojmy ako: freska, hlaholika, relikviár,... a aj sme si všímali stavebné slohy ako románsky, gotický a barokový. V múzeu sme si pozreli staré listiny, drahokamami vyzdobené omšové kalichy, biskupskú berlu... Tu sme našli aj poklad, ktorý dostal každý účastník výletu. Pani sprievodkyňa pochválila naše vedomosti, povedala nám, že ešte takto dobre odpovedajúcu skupinu ešte nemala. Za to si zaslúži pochvalu aj pani učiteľka Jankovicsová. (žiaci 7.A)

          • Kto chce zdravý byť, musí zdravo žiť

          • Alebo "O zajkovi, ktorý nechcel jesť mrkvu" - bola jednou z tém, ktorým sme sa v rámci týždňa zdravej výživy venovali v treťom oddelení ŠKD s deťmi druhých ročníkov. Motivačná rozprávka, v ktorej sme sa dozvedeli, aké dôležité je stravovať sa zdravo a chutne. 

            V súťažnej hre  "Uhádni, čo ješ" si deti vyskúšali degustáciu zdravých dobrôt (banán, jablko, biela reďkovka, kareláb, sušené hrozienka, orechy), ktoré sme si najprv pomenovali, potom sme so zatvorenými očami hádali, čo jedli  a nakoniec sme ich všetky zjedli. Len sa tak za nimi zaprášilo :D

            Hľadáme, striháme, lepíme - vyskúšali sme si svoje vedomosti o zdravých a nezdravých potravinách prácou v skupinkách, kedy deti z letákov vystrihovali, delili a lepili potraviny na papier podľa toho, či ich zaraďujeme medzi zdravé alebo nezdravé potraviny :)

            Mgr. Daria Kériová

          • Zážitkové učenie je viac, ako len zábava - Tvorivé čítanie S811

          • Projektu Lienka Školienka sa venujeme už niekoľko rokov. Aj v 2.A triede sa na Tvorivom čítaní malá lienka každý týždeň prihovára žiakom cez jej poučné príbehy, ktoré dávajú tiež priestor na zážitkové učenie, na čítanie s porozumením, aktívnu prácu s textom.  Žiaci získavajú pozitívny vzťah k literatúre a tým aj k čítaniu. Využitím rolových a dramatických hier sme dokázali motivovať žiakov k učebnej činnosti, vytvorila sa pozitívna a radostná atmosféra v triede a dosiahli sme to, aby žiaci rozprávkou, príbehmi žili i v škole. Tešíme sa na ďalšie príbehy, ktoré budú plné nielen zážitkov, ale aj nových vedomostí.

             

                                                                                                                                               PaedDr. Adriana Garamiová

          • Zdravo a pekne

          • Malí šéfkuchári zo 4. B triedy pracovali usilovne ako včeličky. Pripravili pre svojich spolužiakov chutné a zdravé dobrôtky z ovocia a zeleninky a porozprávali sa o zdravej strave , ktorú si zaraďujú do svojho jedálnička. Ďakujeme rodine Kántorovej za sponzorstvo. Malí šéfkuchári boli ste šikovní.

             

                                                                                                                                               Mgr. Denisa Takácsová

          • Informatika v novej učebni

          • Žiaci 2. - 4. ročníkov mali možnosť pracovať na hodine informatiky v najnovšej učebni školy. Práca ich veľmi zaujala, nakoľko mohli pracovať na dotykových notebookoch a používali dotykové perá. Spoznali aj 3D tlačiareň, o ktorej niektorí žiaci zatiaľ počuli len veľmi málo. Z triedy odchádzali plní zážitkov a samozrejme aj trošku smutní, že sa už hodina skončila. S radosťou by prijali viac takýchto moderných učební.

                                                                                                                                                                                  Mgr. O. Opaleková