• Dnes nám rozvoniavalo....

          • Malí šéfkuchári a ich pomocníci zo 4. A triedy to dnes poriadne roztočili v kuchynke. Príprava na Vianoce prebiehala v plnom prúde. Naše medovníčky rozvoniavali po celej škole . Aj sme si pochutnali. Cítili sme sa veľmi dobre. Sviatočne, aj vianočne.

            Mgr. Denisa Takácsová, Mgr. Dária Kériová

          • Technická olympiáda...

          • Žiaci ZŠ vo Dvoroch nad Žitavou Patrik Pintér, Štefan Gašparík a Oliver Maczkó sa zúčastnili dňa 28.11.2019 okresnéh kola Technickej olympiády v kategórii A a B . V kategórii A sa umiestnili na 3. mieste.

             

            Mgr, Ján Sadlák

          • Beseda s P. Masseom OFM

          • Dňa 27. novembra 2019 sme na našej škole privítali františkánskeho kňaza pátra Massea. V súčasnosti  pôsobí vo františkánskom kláštore v Nových Zámkoch. Do roku 2016 bol viac ako tri roky na misiách v Južnom Sudáne a o tejto skúsenosti sa prišiel podeliť so žiakmi druhého stupňa. Najskôr sa s ním mohli stretnúť žiaci piateho a šiesteho ročníka a neskôr aj žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka.

            Ako sám zdôraznil na začiatku besedy, skúsenosti, ktoré nadobudol na misiách v tejto druhej najchudobnejšej krajine na svete, nie sú pekné. A predsa sa môžeme mnoho naučiť od ľudí žijúcich v tejto vojnou a chudobou sužovanej krajne.

            Sú to hodnoty, ktoré sme kedysi poznali aj my, ale nechali sme si ich ukradnúť: RODINA, NÁDEJ NAPRIEK BEZNÁDEJI, RADOSŤ Z MALÝCH VECÍ, OCHOTA DELIŤ SA, PREŽÍVANIE PRÍTOMNÉHO OKAMIHU, SCHOPNOSŤ POČÚVAŤ.

            V nasledujúcom Adventnom období budeme hľadať spôsob ako dokonalejšie prežívať Božiu lásku v každodennom živote. Modlitba a tiež materiálna pomoc misiám môže byť jednou z ciest. Inšpiráciu nájdeme aj na stránke www.dobrotapreafriku.sk, o ktorej nás P. Masseo informoval.

            Mgr. Peter Maga

          • Zdravie na tanieri...

          • Dňa 28.11. 2019 sa žiaci našej školy zúčastnili workshopu pod názvom Zdravie na tanieri na Základnej škole Hradnej v Nových Zámkoch. Cieľom aktivity bolo podporiť spoluprácu žiakov so žiakmi iných škôl a propagovať zdravé stravovanie.Žiaci pracovali v skupinách s pedagógmi a pripravovali zdravé a výživné pokrmy.Pracovali podľa určeného technologického postupu.Po zhotovení pripravili kultúrne stolovanie a prezentovali svoj hotový produkt.Ďakujeme pani riaditeľke Anke Roškovej za možnosť zúčastniť sa na tomto podujatí a zároveň pedagógom zo ZŠ Hradná.

            Mgr. Denisa Takácsová

          • Naša ZŠ je najlepšia v Nitrianskom kraji

          • Dňa 26.11. 2019 sa päť žiakov našej školy zúčastnilo Majstrovstiev Nitrianskeho kraja v šachu žiakov a žiačok ZŠ. Hralo sa v príjemnom prostredí spoločenskej sály Spojenej školy Slančíkovej v Nitre. Na turnaj nás prišla podporiť aj naša bývalá žiačka Eva Mészárosová - viacnásobná Majsterka Slovenska v šachu. V kategórii žiakov ZŠ sa najlepšie umiestnil na 6. mieste Richard Galla a v kategórii žiačok bola najlepšia Evelyn Vadkertiová na 9. mieste. V kategórii družstiev nám tieto pekné výsledky vyniesli 1. miesto a tak bola naša ZŠ vyhodnotená ako najlepšia základná škola v Nitrianskom kraji. Nesklamali ani ďalší naši reprezentanti Zoltán Balla, Štefánia Kurdiová a ani Richard Geró.     

            P. Novánsky

          • Školské kolo geografickej olympiády

          • Dňa 22. 11. 2019 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Zúčastnilo sa ho 22 žiakov 5.-9. ročníkov. Súťažilo sa v troch kategóriách v monotematickej časti bez atlasu a praktickej časti s využitím atlasu. Úspešní riešitelia, ktorí budú našu školu reprezentovať na okresnom kole sú:

            kategória G: Lilien Lebóová, Tobias Káplocký a Viliam Kováč (všetci 5.B)

            kategoria F: Karin Kisová a Viktória Jančárová (obe 6.A)

            kategória E: Nikoleta Mészárosová, Vivien Maczkó (obe 9.A) a Richard Galla (8.A)

            (P. Novánsky)

          • Majstrovstvá Európy školských družstiev cez internet 2019

          • Dňa 20. 11. 2019 sa družstvo našich šachistov v zložení Alex Gubo, Richard Galla, Štefánia Kurdiová a Evelyn Vadkertiová zúčastnilo tretieho ročníka Majstrovstiev Európy družstiev školákov cez internet. Súťaž sa hrala cez server www.chessking.com, naši hráči hrali v kategórii do 17 rokov, s povinnou účasťou dvoch dievčat. Prejavili sa menšie skúsenosti našich dievčat a celkove sme skončili na priemernom 24. mieste. Turnaj však poslúžil aj na prípravu na Majstrovstvá kraja v Nitre.   (P. Novánsky)

          • Informatická súťaž I-Bobor

          • V týždni od 11.11. do 15.11 2019 prebehla na našej škole medzinárodná informatická súťaž I-Bobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Tento rok sa na Slovensku zúčastnilo tejto súťaže 89 768 súťažiacich z 1 116 škôl. Z našej školy súťažilo tento rok 185 súťažiacich a bolo úspešných 42 riešiteľov. (P. Novánsky)

          • Učenie a zábava v jednom Anglický jazyk

          • WocaBee je webová aplikácia na hravé učenie cudzích slov pre základné a stredné školy. Inovatívna aplikácia WocaBee výrazne pomáha žiakom  naučiť sa slovíčka z anglického jazyka rýchlo, jednoducho a efektívne.

            Naša škola sa zapojila do celoslovenskej súťaže  Jesenný WocaBee šampionát. Kritériom hodnotenia sú body, ktoré žiaci získavajú v aplikácii za precvičovanie slovíčok.

            Vyhodnotili sa triedy, ktoré dosiahli najvyšší priemer bodov na žiaka. Najviac bodov získali žiaci z 9.A :

            1. Sofia Vrabecová

            2. Denis Pálinkás

            3. Melánia Durecová

            4. Patrik Pintér

            GRATULUJEME!!! za 1. Miesto v okresnom kole súťaže

            Mgr. Erika Šimonová

          • ZLATÉ PÁSMO pre našu školu v súťažno – vzdelávacom projekte ,,Hovorme o jedle 2019“!

          • ,,Aj minimálne vzdelanie v oblasti potravín a výživy môže mať obrovský účinok na kvalitu ľudského života“ – dôvod, prečo sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže Slovenskej poľnohospodárskej a  potravinárskej komory a Centra rozvoja znalostí o potravinách pod názvom Hovorme o jedle. Tvorivými aktivitami v rámci projektu sa učitelia so svojimi žiakmi zamerali na zvyšovanie úrovne povedomia o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu a ich úlohe pri ochrane zdravia a prevencii voči ochoreniam. V súťažnej prezentácii sme fotopríbehom zdokumentovali denné témy: ,,Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov, Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek, Zdravý tanier a Jedz a hýb sa“. Inovatívne vzdelávacie nápady o potravinách a výžive boli inšpirujúcim  príkladom pre všetkých žiakov v oblasti zdravého životného štýlu a sme radi, že naše úsilie ocenila aj porota.

          • Malí šéfkuchári zo IV. B triedy opäť v akcii.....

          • Malí šéfkuchári dnes opäť predvedli svoje zručnosti v našej kuchynke. Dnes obľúbená nátierka s čerstvou zeleninkou . Chutilo nám ako vždy. Kiarke ďakujeme za zeleninku a Annuške za domáce vajíčka. Pokračujume nabudúce.           Mgr. Denisa Takácsová a malí šéfkuchári

          • Jesenná krajina a my

          • O tom, že spolupracovať v skupine je zábavné, nás presvedčili druháci v treťom oddelení ŠKD. Spoločnými silami zhotovili dva projekty s tematikou: Jesenná krajina a my :)

            Niektorí si svoju trpezlivosť testovali stavaním vežičiek z domino kociek :)

          • Siedmaci v Bratislave

          • 7.A trieda sa vo štvrtok 7.11. 2019 zúčastnila exkurzie na Knižnom a vzdelávacom veľtrhu Bibliotéka a Pedagogika v Bratislave. Vystavovali tu všetky významné vydavateľstvá kníh, boli tu prednášky významných autorov, vzdelávacie workshopy. Okrem kníh tu bola aj výstava minerálov. Počas veľtrhu sa v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku sa súbežne konala aj interaktívna výstava pre mládež Veda netradične a Festival vedy a techniky. Stretli sme sa aj s významným spisovateľom Ľubomírom Feldekom, ktorý ochotne pózoval počas selfie s našimi žiakmi. Každý z nás si prišiel na svoje a z exkurzie sme si zobrali plno zážitkov, vedomostí ale aj nakúpených knižiek a hier.

            Viktor Lapos 7.A

          • Farby, farby, farbičky

          • O tom, že jeseň sa pýši tými najkrajšími farbami, nás presvedčili aj druháci v treťom oddelení v školskom klube detí. Svojimi prácami nám ukázali, ako vidia jesenné stromy, akými farbami jeseň hýri :)

          • Naši šikovní karatisti

          • Dňa 2. novembra 2019 sa naši žiaci Lilien Lebóová, Balázs Nagy a Patrik Pintér zúčastnili súťaže Otvorené majstrovstvá ZSZK mladších a starších dorastencov a juniorov v karate, ktorá sa uskutočnila v Nesvadoch. Povzbudiť súťažiacich prišla aj pani riaditeľka PaedDr. Anka Rošková. V súťaži KUMITE získal Balázs 2. miesto a Patrik 3. miesto. Aj v ďalších súťažiach im držíme palce.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Do galérie Medzinárodný deň školských knižníc boli pridané fotografie.

            Tak ako predošlé roky, aj tento školský rok sa pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc zapájame do súťaže o najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Cieľom nášho podujatia bolo zábavnou a hravou formou priblížiť žiakom spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského a osláviť 145. výročie jeho narodenia. Žiaci si odniesli nové poznatky, ku ktorým sa dostali inak, ako z bežného výkladu na vyučovacích hodinách. Tešíme sa, že v rámci podujatia sme mohli dať priestor na prezentáciu inšpirujúcim žiakom našej školy.

            Mgr. Mária Pozsonyiová, Mgr. Soňa Belanová

          • Mesiac úcty k starším

          • Vďačnosť, úcta, láska. Slová, ktoré najčastejšie zneli v kultúrnom vystúpení žiakov I. stupňa našej ZŠ pre všetkých starých rodičov i bývalých kolegov, učiteľov. Spevom, tancom i pekným slovom sa prihovárali všetkým seniorom, pripomínali im chvíle šťastia i radosti, zdôrazňovali starorodičovskú starostlivosť, obetavosť, lásku. Veď človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.

                                                                                                                                                      PaedDr. Anna Rošková

          • Poznávací zájazd do Londýna

          • Do galérie Poznávací zájazd do Londýna boli pridané fotografie.

            V dňoch 22.10. – 26.10.2019 sa žiaci ZŠ Dvory nad Žitavou spolu so žiakmi ZŠ Nábrežná zúčastnili poznávacieho zájazdu do Londýna a okolia. So svojimi učiteľkami anglického jazyka spoznali najznámejšie pamiatky Londýna, ako napr. Tower Bridge , Big Ben, The Houses of Parliament, Buckingham Palace, Royal Greenwich Observatory, Hyde Park. Navštívili The Tower of London, The Supreme Court, Museum Madame Tussaud. Londýn si pozreli aj z vtáčej perspektívy, z kolesa The London Eye. Jeden deň žiaci strávili v malebnom mestečku Windsor , kde navštívili Windsor Castle a St Georgeś Chapel a potúlali sa uličkami mesta. Na záver pobytu si vychutnali nákupy na známej Oxford Street. Po Londýne sa prepravovali loďou (katamaránom), metrom a autobusom. Ubytovaní boli v príjemnom hoteli v Gatwicku, kde mali možnosť si vychutnať typické anglické raňajky a večere.Žiaci sa okrem množstva vedomostí a zážitkov obohatili aj o nové kamarátstva. Mohli spoznať aspoň kúsok z reálií a kultúry krajiny, ktorej jazyk sa učia, a zároveň sú motivovaní k ďalšiemu štúdiu anglického jazyka.

            Mgr. Soňa Belanová