• DEŇ MATIEK

          • Mama. Pri tomto slove si každý z nás predstaví svoju mamičku. Milú a dobrotivú, ktorá bdie pri našej postieľke, keď sme chorí. Ofúka kolienko, keď spadneme, ktorá nás vždy pritúli a zovrie v náručí. Za to Ti milá mamička vrúcne ďakujeme a krásny odkaz posielame.

            Mgr. Eduarda Juhászová

          • VYČARUJ KVIETOK PRE MAMIČKU

          • Milí žiaci!

            Druhá májová nedeľa patrí všetkým mamám. Ak by sme boli v škole, možno práve v tejto chvíli by sme spolu vyrábali darček pre mamičku alebo by sme sa pripravovali na kultúrne vystúpenie venované práve im.

            Milé deti!

            Deň matiek je príležitosťou poďakovať sa. Vystrihnite, vyfarbite alebo namaľujte ľubovoľný kvietok. Vylepte ho na okno ako poďakovanie za všetku lásku, nehu, starostlivosť, trpezlivosť, ktorou nás naša láskavá mamička každý deň zahŕňa. Vyzdobené okno môžeš odfotiť a poslať svojej pani učiteľke, učiteľovi.

            Ďakujeme

          • 3D tlač – spoznávanie a využitie

          • V rámci projektu informatizácie naša škola dostala aj 3D tlačiareň. Po prvých pokusoch o vytlačenie niečoho konkrétneho som bol dosť skeptický. Nič sa nedarilo. Nefungovalo to tak, že by sme odoslali príkaz tlačiť a tlačilo sa. To ma prinútilo, aby som hľadal na internete návody a rady.

            Nakoniec som sa rozhodol, že si kúpim stavebnicu 3D tlačiarne a postavím si ju. Rozhodnutie padlo na Prusa i3 MK3S a som tomu rád. Tlačiareň prišla rozobratá do poslednej skrutky. A tak som pri stavbe mohol spoznávať jednotlivé časti tlačiarne a tiež princíp ich fungovania. Zistil som, aká dôležitá je presná geometria, že treba všeličo skalibrovať a že jedno z najdôležitejších nastavení je prvá vrstva tlače.

            Po vytlačení skúšobných súborov z priloženej SD karty, som začal hľadať 3D modely na internete a neskôr som začal tvoriť vlastné modely (úžitkové predmety) v programe Autodesk Fusion 360. Keď začala iniciatíva na www.pomoznemocnici.sk, zapojil som sa do tlače štítov.

            Potom prišla otázka od pána učiteľa Vadkertiho, ako by sa dal vytlačiť farebný model rastlinnej a živočíšnej bunky. Najskôr som zvolil metódu tlače jednotlivých častí a ich lepenie sekundovým lepidlom. Ale neskôr som začal uvažovať o jednotke Prusa MMU2S, ktorá umožňuje tlač piatimi rôznymi filamentami (tlačové struny). Po úspešnom poskladaní začalo týždňové trápenie sa s nastaveniami a nakoniec to pokračovalo kompletným prerobením jednotky MMU2S. Ale oplatilo sa a po takmer 24 hodinách bol na svete vytlačený zväčšený, farebný model živočíšnej bunky.

            Snáď už čoskoro sa budem môcť so žiakmi podeliť so skúsenosťami s 3D tlačou aj v škole. Už sa na to teším.

            Mgr. Peter Maga

        • INFO - prijímačky
          • INFO - prijímačky

          • Vážení rodičia a milí žiaci!

            Dávame Vám do pozornosti aktuálne rozhodnutie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR o termínoch, organizácii a hodnotení prijímania na vzdelávanie v stredných školách v čase mimoriadnej situácie v školskom roku 2019/2020. Všetky dôležité termíny a dokumenty nájdete na: https://www.minedu.sk/minister-skolstva-rozhodol-o-terminoch-a-organizacii-prijimacich-skusok-na-stredne-skoly/

            Zároveň prosíme všetkých rodičov a žiakov, aby si uschovali rozhodnutie o prijatí a nezabudli  informovať výchovného poradcu o výbere strednej školy, buď cez Edupage alebo telefonicky.

            Mgr. Diana Jankovicsová – výchovná poradkyňa

          • HODNOTENIE ŽIAKOV

          • Vážení rodičia, na základe Usmernenia MŠVVaŠ na hodnotenie žiakov ZŠ v čase mimoriadnej situácie Vám k 20.04.2020 oznamujem, že sa v ročníkoch 1.-9. všetky výchovné predmety (telesná a športová výchova, výtvarná výchova, hudobná výchova, náboženská výchova, etická výchova, mediálna výchova, dopravná výchova) občianska náuka a informatika a všetky voliteľné predmety nebudú na konci školského roka hodnotiť, ale na vysvedčení bude uvedené absolvoval /a.

            V prvom ročníku sa v čase mimoriadnej situácie priebežné aj záverečné hodnotenie realizuje formou slovného hodnotenia.

            Hodnotenie ostatných vyučovacích predmetov v čase mimoriadnej situácie na konci druhého polroka bude:

            • na prvom stupni realizované formou slovného hodnotenia.
            • na druhom stupni realizované v predmetoch SJL, MAT, BIO, ANJ klasifikáciou a v ostatných predmetoch formou slovného hodnotenia.

             

            • Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení sa prihliada predovšetkým na osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu počas prerušeného vyučovania v školách. Priebežné hodnotenie má motivačný charakter. 
            • Podklady k celkovému záverečnému hodnoteniu budú, okrem doteraz udelených známok, tvoriť podklady získané počas prerušenia vyučovania: žiacke práce, projekty, rozhovory so žiakmi, prístup k domácej práci a iné.
            • V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov 2. stupňa ZŠ, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31. 8. 2020.
              O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.
            • Ďalší postup hodnotenia a klasifikácie bude prebiehať na základe usmernení MŠVVaŠ SR.

            PaedDr. Anna Rošková, riaditeľka školy

          • VEĽKONOČNÝ POZDRAV

          • Milí žiaci, milí rodičia, milí kolegovia!

            Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov,
            dobrú náladu a sviatočnú pohodu!

          • BLAHOŽELANIE

          • Milé kolegyne, milí kolegovia!

            Učiteľské povolanie je v živote každého človeka nenahraditeľné.

            Želám Vám množstvo životnej energie, veľa pracovných úspechov i osobného šťastia, každodenné pochopenie a najmä pevné zdravie!         

                                                                                                      PaedDr. Anna Rošková, riaditeľka školy

          • Oznam

          • Vážení rodičia, kolegyne a kolegovia, milí  žiaci,

            Na základe usmernenia ministra školstva SR Branislava Gröhlinga Vám oznamujem zmeny, ku ktorým dôjde po  rokovaní vlády SR.

            1. Vyučovanie sa prerušuje od 30.3. 2020 až do odvolania
            2. Školský rok sa má ukončiť v riadnom termíne 30.6.2020.
            3. Testovanie 9 sa v tomto školskom roku ruší.
            4. Prihlášky na stredné školy sa podávajú do 15.5.2020 ( potvrdenie od lekára nie je potrebné)
            5. Prijímacie pohovory na stredné školy – najneskôr do 30.6.2020 ( najskôr 2 týždne po nástupe do školy)
            6. Zápis do 1. ročníka v termíne od 15.-30.4.2020 – bez prítomnosti detí
            7. Pokračuje vzdelávanie detí online,  zriaďuje sa portál www.ucimenadialku.sk , kde budú všetky informácie pre pedagógov, riaditeľov, rodičov i žiakov, online hodiny, weby na vyučovanie, pracovno – právne otázky

            Všetkým želám pevné zdravie a veľa trpezlivosti!

             

            PaedDr. Anna Rošková, riaditeľka školy

          • REVITALIZÁCIA ŠKOLSKÉHO AREÁLU

          • I v tejto neštandardnej situácii žijeme školou a pokračujeme v revitalizácii nášho školského areálu. ĎAKUJEME PETROVI GUBOVI z Bešeňova a EMILOVI SCHULTZOVI z Emilových sadov za pomoc pri úprave plochy.Tešíme sa na ďalšie práce.

          • Our English lessons

          • ANJ – music, melody, rhythm

            Medzi hudbou a osvojovaním si cudzieho  jazyka je silné prepojenie. Na našich vyučovacích hodinách anglického jazyka je dôležitým prvkom  hudba, melódia a rytmus. Prostredníctvom hudby, žiaci získavajú slovnú zásobu, gramatickú štruktúru a rytmus jazyka. Počúvanie prispieva k upevneniu si učiva získaného na hodine a k osvojeniu si správneho prízvuku. Pracujeme s rozmanitými aktivitami, frázami, piesňami, básňami v anglickom jazyku.

        • UPOZORNENIE PRE RODIČOV
          • UPOZORNENIE PRE RODIČOV

          • OZNAM OBECNÉHO ÚRADU

            Dnes, t. j. 12.3. od 6,00 hod. vláda vyhlásila na Slovensku mimoriadnu situáciu. Vedenie obce Dvory nad Žitavou sa rozhodlo neodkladne konať a zatvoriť všetky školské zariadenia (základné aj materské školy) na území obce až do odvolania.

            Okrem toho bude obmedzená aj funkčnosť obecného úradu. Stránky budú vybavované v tzv. krízovom režime.

            Kontakt s verejnosťou bude na OcÚ zabezpečený len pre nevyhnutné prípady  v pondelok od 8,00 do 12,00 hod. a v stredu od 13,00 hod. do 17,00 hod.

            Z dôvodu predchádzania šírenia koronavírusu (COVID-19), respektíve spomalenia jeho postupu v čo najväčšej miere, žiadame občanov, aby dôkladne zvážili osobnú návštevu úradu a na komunikáciu využívali emailové a telefonické kontakty zverejnené na webovej stránke obce: 035/3700779, sekretariat@dvory.sk

            Vyzývame Vás k zodpovednému správaniu v tejto mimoriadnej situácii. Žiadame Vás, aby ste zvážili a obmedzili pohyb na verejných priestranstvách, ihriskách, v nákupných centrách, pošte a na úradoch. Jedine uvedomelým a disciplinovaným správaním vieme zabrániť hromadnému šíreniu nákazy. 

            Ďakujeme za pochopenie a dodržanie odporúčaní!

                                                                                                                Ing. Branislav Becík, PhD.

                                                                                                            starosta obce Dvory nad Žitavou

        • UPOZORNENIE! 
          • UPOZORNENIE! 

          • KRÍZOVÝ ŠTÁB PRIJAL OPATRENIA V SÚVISLOSTI S KORONAVÍRUSOM 

            Krízový štáb v súvislosti s koronavírusom preto prijal nasledujúce opatrenia: 

            • od 10. marca sa oficiálne zakazuje organizovanie športových, kultúrnych aj verejných podujatí na celom území krajiny           
            • nariaďuje sa povinná 14-dňová karanténa pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z postihnutých krajín, a to z Talianska, Číny, Južnej Kórei a Iránu
            • dobrovoľnú karanténu by aj naďalej mali zvážiť všetci, ktorí majú klinické príznaky

             

            Naša škola ruší do odvolania:

            • Edukatívne putovanie po učebniach - 11. 03. 2020
            • Otvorenú hodinu pre rodičov prvákov - 11. 03. 2020
            • Športujeme hravo - 18. 03. 2020
            • Čítanie pre škôlkarov
            • Návštevy knižnice

             

            Prosíme Vás, dbajte o zdravie svoje, svojich detí i ľudí vo svojom okolí.

            PaedDr. Anna Rošková, riaditeľka školy

          • MLADÝ REMESELNÍK

          • Dňa 4.3. 2020 sa žiaci našej školy O. Maczkó, P. Pintér, G. Bálintová a Š. Gašparík zúčastnili okresnej súťaže Mladý Remeselník na SOŠ stavebnej v Nových Zámkoch.V silnej konkurencii sa P. Pintér v odbore elektrotechnik umiestnil na 3. mieste a G. Bálintová v odbore maliar sa umiestnila na 3. mieste. Gratulujeme úspešným reprezentantom našej školy.  (Mgr. J. Sadlák)

        • OPATRENIA PROTI ŠÍRENIU KORONAVÍRUSU
          • OPATRENIA PROTI ŠÍRENIU KORONAVÍRUSU

          • Slovenská republika podrobne sleduje situáciu najmä v štátoch Európskej únie týkajúcu sa respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 a je pripravená ju zvládnuť v prípade, že na našom území bude potvrdený jeho výskyt. Situácia je pod kontrolou a v súčasnosti sa uskutočňujú všetky preventívne opatrenia s cieľom maximálnej ochrany ľudí.

            Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Ide o kvapôčkovú infekciu. Všeobecné príznaky virózy, respektívne klasických respiračných ochorení, napríklad aj klasickej chrípky sú – teplota 38°C, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Inkubačný čas pri tomto koronavíruse sa uvádza doba 2 až 14 dní. V priemere je to 6 dní.

            V súvislosti so šírením uvedeného vírusu vydáva Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky usmernenie pre školy a školské zariadenia:

            V prípade, že žiaci alebo zamestnanci rezortu školstva, boli a vrátili sa v najbližšom období z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav.

            V prípade že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach kde sa vírus vyskytol, objavia vyššie uvedené symptómy za obdobie 14 dní a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí:

            • ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,
            • v prípade že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,
            • v prípade že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť že osoba ostane v domácej karanténe,
            • v prípade že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte je potrebné postupovať obdobne.

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky dôrazne NEODPORÚČA v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí, s potvrdením výskytom koronavírusu.

            Pre stredné školy ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

            • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd
            • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
            • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktoré majú najmenej z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

            Vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. V ostatných prípadoch je na zvážení riaditeľa školy po dohode so zákonným zástupcom dieťaťa. Pokiaľ sa u detí a žiakov neobjavia klinické príznaky respiračného ochorenia, nie je dôvod ich obmedzovať. Zároveň je potrebné apelovať na rodičov, aby neposielali do školy dieťa s príznakmi ochorenia.

            Takýto postup obdobne platí aj pre zamestnancov rezortu školstva.

            V prípade potreby a zodpovedania ďalších otázok môžete kontaktovať CALL centra úradu verejného zdravotníctva, ktoré pracujú v nepretržitej prevádzke.

            Kontakty prístupné pre verejnosť:

            Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – novykoronavirus@uvzsr.sk 0917 222 682

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre 0948 495 915

          • JAZYKOVÝ KVET

          • Dňa 6.3.2020 sa v Nitre uskutočnila  jazykovo-umelecká súťaž pre študentov  v prednese a dramatizácii. Naša škola bola v zastúpení troch žiačok: Kiara Kántorová 4.B, Lara Gergely 5.A, Karin Kisová 6.A ktoré, získavali nové skúsenosti v prednese v kategórii poézie a prózy v anglickom jazyku. Cieľom projektu je  vytváranie pozitívneho vzťahu a osobnej motivácie k učeniu sa jazykov, podpora kvality jazykového vzdelávania, vytváranie primeraného súťaživého prostredia. Mgr. Erika Šimonová, Mgr. Soňa Belanová