• PRAVIDLÁ 6.B

          • Šiestaci si na občianskej náuke vytvorili vlastné pravidlá, ktoré by mali v triede dodržiavať. Pracovali v skupinkách a mali veľa návrhov, nakoniec sa tie najlepšie schválili a prepísali si ich na veľký výkres, ktorý budú mať stále pred očami, aby na tie pravidlá náhodou nezabudli 😊

          • TESTOVANIE 9

          • Vážení rodičia, pedagógovia, milí žiaci!

            Dňa 1. 4. 2020 (streda) sa v čase od 8,00 do 11,50 h. (ZZ  2. sk. obmedzenia do 12,50 h.) uskutoční celoštátne testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl. Žiaci budú testovaní zo slovenského jazyka a matematiky. Účasť každého žiaka je povinná. V prípade neúčasti sa žiak musí zúčastniť náhradného testovania v sprievode zákonného zástupcu dňa 15. 4. 2020 v krajskom meste v škole, ktorú určí príslušný odbor školstva v spolupráci s NÚCEM. Podrobnejšie informácie ohľadom testovania deviatakov môžete nájsť na stránke www.nucem.sk.

            PaedDr. Anna Rošková
            riaditeľka školy

          • VOĽBA ZÁSTUPCOV RODIČOV DO RADY ŠKOLY

          • Vážení rodičia!

            V stredu 04. 03. 2020 o 16.30 hod. sa uskutočnia plánované triedne stretnutia rodičov, na ktoré Vás srdečne pozývame. Súčasťou programu bude voľba zástupcov rodičov do Rady školy pri Základnej škole, Hlavné námestie 14, 941 31 Dvory nad Žitavou (skončilo sa funkčné obdobie súčasnej Rady školy a treba ustanoviť novú).
            Rada školy, ktorej úlohou je presadzovať záujmy žiakov, rodičov, pedagogických zamestnancov a ostatných zamestnancov v oblasti výchovy a vzdelávania, má v zmysle Zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a v zmysle Vyhlášky č. 291/2004 Z.z. o školskej samospráve 11 členov:

            • 4 delegovaných zriaďovateľom školy 
            • 7 volených (2 pedagogickí zamestnanci školy, 1 nepedagogický zamestnanec školy,  4 rodičia žiakov školy).

            Pri voľbe zástupcu rodičov do rady školy môžu rodičia uplatniť len jeden hlas bez rozdielu počtu ich detí v škole (§ 8 ods. (4) vyhlášky č. 291/2004).
            Vážení rodičia, ak máte záujem podieľať sa na práci v Rade školy, prihláste sa za kandidáta do Rady školy. Svoj záujem mi, prosím, oznámte do stredy 04. 03. 2020 do 16.00 hod.  krátkym mailom s predmetom VOLBY RS na adresu skola@zshl14dvory.edu.sk, v ktorom uvediete svoje meno, priezvisko, triedu(y), ktorú(é) navštevuje(ú) Vaše dieťa(i), a Vaše povolanie alebo osobne v riaditeľni.
            Voľbu zástupcov rodičov do Rady školy sme naplánovali na 17.00 hod. Prosíme Vás o čo najväčšiu účasť na triednych stretnutiach. Vaša účasť Vám umožní ovplyvniť výber svojho zástupcu v rade školy a pomôže dosiahnuť dostatok hlasov na platnosť voľby (Voľby sú platné iba vtedy, ak sa na nich zúčastní viac ako polovica rodičov školy. V opačnom prípade musíme organizovať druhé kolo volieb).

            PaedDr. Anna Rošková
            riaditeľka školy

          • ZÁKLADNÝ PLAVECKÝ VÝCVIK

          • V dňoch 24.2. - 28.2.2020 absolvovali naši žiaci tretieho a štvrtého ročníka plavecký výcvik. Naučili sa rôzne plavecké štýly a techniku plávania. Na konci týždňa si žiaci vyskúšali aj skákanie do vody a zmerali si svoje sily v pretekoch. Za absolvovanie tohto výcviku a odplávanie niekoľkých metrov si vyslúžili "mokré vysvedčenie". Všetci boli počas plaveckého výcviku veľmi šikovní. Mgr. Eduarda Juhászová

          • SLOVENSKÝ JAZYK V 6. ROČNÍKU

          • Na aktivizáciu poznatkov o privlastňovacích prídavných menách sa na hodine SJL uplatnili inovatívne metódy i kooperatívne vyučovanie. Vo fáze motivácie sme využili pojmovú mapu, ktorá aktivizuje myslenie žiakov a povzbudzuje ich k voľnému a tvorivému premýšľaniu o danej téme. Vo fáze expozície žiaci pracovali v skupinách a dopĺňali do Venovho diagramu spoločné a rozdielne znaky privlatňovacích prídavných mien.
            V ďalšej časti sa jednotlivé skupiny prezentovali so svojimi úlohami pred spolužiakmi, navzájom sa hodnotili a zároveň si zopakovali základné poznatky o privlastňovacích prídavných menách. Mgr. Mária Pozsonyiová

          • TRETIE MIESTO V OBVODNOM KOLE HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • 28. 02. 2020 víťazi školského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín Samuel Vadkerti 2.A, Kiara Kántorová 4.B, Viktória Jančárová 6.A a Linda Bujalková 9.A úspešne reprezentovali našu školu v prednese poézie a prózy na obvodnom kole v Nových Zámkoch. 
            Blahoželáme Kiare Kántorovej, ktorá v silnej konkurencii obsadila 3. miesto.

          • OUR ENGLISH LESSONS

          • Hodiny anglického jazyka, keď majú byť pre žiakov zaujímavé a zábavné, sa nezaobídu bez inovatívnych a zážitkových vyučovacích metód. Upúšťajú od klasického vyučovania jazyka. Je potrebné dať priestor novým metódám, postupom a možnostiam realizácie vyučovania cudzieho jazyka. Na hodinách používame okrem učebnice a pracovného zošita  moderné technológie, komunikačné aktivity a didaktické hry, keďže žiak najlepšie príjima nové poznatky a vedomosti formou zážitkov a zábavy. Mgr. Soňa Belanová

          • BUDEM PRVÁČIK ALEBO CESTA ZA POZNANÍM

          • Dňa 27.2.2020 sa v našsj škole konala akcia pre našich budúcich prváčikov, pre ktorých si pani učiteľky pripravili aktivity zamerané na rozvoj jemnej motoriky rúk a prstov, komunikačných schopností, matematických predstáv. Detičkám sa aktivity veľmi páčili, dokázali sa sústrediť a usilovne pracovať celých 90 minút. Príjemnú pracovnú atmosféru nám sprestrili žiaci 2.A triedy, ktorí si pod vedením pani učiteľky Adriky Garamiovej pripravili krátky kultúrny program. My sa na týchto šikovných prváčikov tešíme :)

          • FOLKLÓRNY SÚBOR

          • Vďaka úspešnému projektu sme zakúpili kroje pre deti z nášho folklórneho súboru. Sú veľmi pekné a deti sa z nich tešia.

          • FAŠIANGOVÉ MAŠKRTENIE

          • Čo vlastne fašiangy sú? Čo znamenajú? Čo sa počas fašiangov konzumuje? Toto všetko sme sa dozvedeli dnes od žiakov šiesteho a deviateho ročníka, ktorí nám pod vedením pani učiteľky Pozsonyiovej predviedli literárno - spevácke pásmo zamerané na tému fašiangov.
            Dozvedeli sme sa, že tradičnou fašiangovou maškrtou sú fánky. My sme mali dnes možnosť ich naozaj ochutnať, pretože ich pre nás v našej školskej kuchynke pripravovali tety zo Slovenského Červeného kríža: pani Zuzana Szabóová Viraghova, Alžbeta Vidová, Ilonka Kálaziová a Monika Vrbická. Rozvoniavali po celej škole. Ďakujeme majiteľom Villa Negra za podporu a za zakúpenie materiálu na sladké maskrtenie.
            Neoddeliteľnou súčasťou sú karnevalové masky. Fotenie v nich bola ozajstná zábava.

          • OLYMPIÁDA ZO SJL

          • Tak ako každý rok, aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaž pozostávala z 3 častí. Prvú časť tvoril vedomostný test. V druhej časti museli súťažiaci pretransformovať súvislý text na reklamný plagát.  Poslednou časťou bolo vytvoriť rozprávanie na základe citátu Rabíndranátha Thákura „Podľa vzhľadu môžeme posudzovať kvet, či motýľa, ale nie ľudskú bytosť.  Predniesť naspamäť pripravené rozprávanie pred trojčlennou porotou dalo všetkým súťažiacim poriadne zabrať. Tento rok našu školu na okresnom kole reprezentovala Sofia Vrabecová, žiačka 9.A triedy. Umiestnila sa  na šiestom mieste a stala sa úspešnou riešiteľkou. Blahoželáme! Mgr. Muková

          • Motivujeme našich žiakov k učeniu anglického jazyka zábavnou formou

          • Motivujeme  našich žiakov k učeniu anglického jazyka zábavnou formou

            Bez slovnej zásoby sa cudzí jazyk naučiť nedá! Riešením je inovatívna aplikácia WocaBee, s ktorou je učenie slovíčok zábavou.

            Naša škola sa po úspešnej skúšobnej verzii rozhodla zakúpiť v druhom polroku šk. r. 2019/2020 aplikáciu WocaBee.

            Ako WocaBee funguje? Učiteľ priebežne pridáva do aplikácie nové balíky slovíčok, ktoré sa majú jeho žiaci naučiť. Žiaci si daný balík precvičia ako domácu úlohu, a to v 3 leveloch, pričom aplikácia funguje pre každého individuálne, a prispôsobuje sa podľa toho, v ktorých slovíčkach žiak robí chyby. Využíva pri tom umelú inteligenciu. Učiteľ má prehľad o tom, kto si slovíčka precvičil, a taktiež aj o tom, ktoré slovíčka robili žiakovi najväčšie problémy. Vyučovanie je pestrejšie, žiaci si precvičujú učivo z momentálne preberanej tematickej oblasti. Okrem toho žiaci získavajú za plnenie úloh body. Zároveň sa tvorí rebríček triedy, v ktorom vidia svojich spolužiakov. Rebríček žiakov je veľmi motivujúci prvok aplikácie, lebo žiaci sa môžu navzájom pretekať.

            Veríme, že na našej škole sa vďaka aplikácii jednak zlepší úroveň vedomostí a zároveň ostane viac času na precvičovanie diskusie a iných prvkov učenia cudzích jazykov. V aplikácii okrem toho prebiehajú aj pravidelné súťaže o hodnotné ceny pre žiakov, vďaka čomu je učenie s WocaBee ešte zaujímavejšie. 

            Veľké poďakovanie patrí našej pani riaditeľke PaedDr. Anne Roškovej,  ktorá bez váhania súhlasila so zakúpením aplikácie pre našich žiakov. Taktiež sa chcem poďakovať rodičom, ktorí podporili svoje deti v zakúpení tejto inovatívnej formy vzdelávania sa.

                                                                                                                                                          Mgr. Erika Šimonová

             

          • Karnevalové učenie v 2.A

          • Fašiangy sú obdobím plným zábavy, tanca, spevu a snov. Vtedy všetci môžeme vstúpiť do sveta fantázie a na chvíľu sa stať niekým iným. Ranné vstávanie 12. februára 2020 nerobilo problémy žiadnemu nášmu žiačikovi. Tí najmenší sa hneď poobliekali do masiek a od prvej vyučovacej hodiny  sa učili všetky predmety v maskách. To teda bola zaujímavá matematika, slovenský jazyk či čítanie! Radosť chodiť do školy. Na toto veselé karnevalové učenie plné zážitkov, vedomostí, smiechu, tanca a dobrej nálady si môžeme zaspomínať aj cez nasledujúci krátky zostrih z blokového vyučovania.      

                                                                                             PaedDr. Adriana Garamiová, Bc. Zuzana Husárová

          • Karneval

          • „Čo je tu dnes veľký bál? A či dáky karneval?  Sprievod masiek krúži v kruhu, jedna maska strieda druhú.“ 

            Dňa 12.2.2020 sa v našej telocvični ozývala hudba a šťastný smiech detí. Konečne nastal deň dlho očakávaného karnevalu. Deti prezlečené do originálnych masiek ako víly, princezné, baletky, bojovníci, čarodejnice, filmové postavičky, šašovia a veľa ďalších,  tancovali a súťažili do sýtosti.  Každá maska bola odmenená, no najkrajšou odmenou boli rozžiarené detské očká, radosť, dobrá nálada a pekný zážitok, na ktorý budú dlho spomínať.

                                                                                                                                      Mgr. Eduarda Juhászová

          • Výzdoba na karneval

          • Dnes sa na našej škole konal maškarný ples pre ročníky 1-4. Druháci v ŠKD sa naň usilovne pripravovali. Svojimi prácami prispeli k výzdobe telocvične :)

        • Výrub stromov
          • Výrub stromov

          • Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že z dôvodu revitalizácie exteriéru školy bude v nasledujúcich dňoch prebiehať výrub drevín, ktoré sú staré a v zlom zdravotnom stave.

            Zároveň na vysokých drevinách bude prebiehať opilovanie konárov.

            Prosíme Vás o zvýšenú bezpečnosť a opatrnosť pri pohybe v školskom areáli.

             

            PaedDr. Anna Rošková
            riaditeľka školy

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Školské kolo Hiezdoslavov Kubín

            Na našej škole sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, do ktorého sa zapojilo 27 talentovaných recitátorov. Víťazi v 1. kategórii: poézia:1. miesto Samuel Vadkerti 2. A, próza: 1. miesto: Kiara Kántorová 4. B, 2. miesto: Martin Michač 2.A, 3. miesto : Nela Kršáková 2.A, Paula Gašparíková 4.A, 2. kategória: próza: 1. miesto. Viktória Jančárová 6.A, 2. miesto:Zoja Zelenárová 6.A, 3. miesto: Sofia Miškolciová 6.A, Bianka Recsková 5.A, 3. kategória: 1. miesto: Linda Bujalková 5.A. Víťazom gratulujeme a postupujúcim želáme veľa úspechov. 

            Mgr. M. Pozsonyiová, Mgr. Denisa Takácsová

          • Okresné kolo Geografickej olympiády

          • Dňa 6. februára 2020 sa na ZŠ Devínska v Nových Zámkoch uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády. Z našej školy sa tejto mimoškolskej aktivity zúčastnilo 7 žiakov- úspešných riešiteľov školského kola. Ďakujeme žiakom  Nikolete Mészárosovej , Richardovi Gallovi, Viktórii Jančárovej, Karin Kisovej, Lilien Lebóovej, Viliamovi Kováčovi a Tobiasovi Káplóckému za reprezentáciu našej školy.  (P. Novánsky)