• Dejepisná súťaž

          • Základná škola Matky Alexis v Bratislave v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom, organizovala dejepisnú súťaž Kľúče od kráľovstva Márie Terézie. Súťaž bola zameraná na detstvo Márie Terézie. Od nás sa zapojili dievčatá zo 7.A - Vivien Maczko a Melánia Durecová napísali denník Márie Terézie. Špeciálne ocenenie starostu Starého mesta v Bratislave získala naša žiačka Gabriela Bálintová, za kresbu Márie Terézie. Veľmi nás teší toto špeciálne ocenenie, Gabike blahoželáme!

          • Prednáška o extrémizme

          • Na našu školu zavítal pán Tomáš Feldeš zo slovenského národného strediska ľudských práv. Žiakom 8. a 9. ročníka prednášal o extrémizme ,ľudskej nenávisti voči druhému a voči cudzincom. Povedal nám množstvo príbehov zo života , skutky o terorizme a porušovaní ľudských práv. Spolu so žiakmi diskutoval o trestnej a drogovej činnosti v Slovenskej republike. Prednáška bola veľmi poučná, pútavá a žiakom dala veľa skúseností do života.

          • Oslava učenia v III.A triede

          • Dňa 19.06.2018 sa uskutočnil vyučovací blok pre rodičov v 3.A triede. Cieľom p. uč. Opalekovej bolo priblížiť rodičom prehľad o metódach a formách vyučovania. Vyučovanie prebiehalo zážitkovou formou, ktorú ocenili nie len deti, ale aj rodičia. Oslava učenia bola v príjemnej a priateľskej atmosfére.

          • Súťaž v pečení šišiek

          • Tradičná gastronómia ako kultúrne dedičstvo nitrianskeho regiónu

            Žiaci 8.ročníka sa zúčastnili súťaže v pripravovaní šišiek na SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Porota hodnotila chuť a vzhľad šišiek. Naši žiaci sa umiestnili v striebornom pásme.

          • Oslava učenia v II.B triede

          • Dňa 14.6.2018 sa v II.B triede uskutočnila Oslava učenia pod vedením pani učiteľky Vicenovej. Počas bloku integrovaného tematického vyučovania žiaci ukázali, čo sa počas 2. ročníka naučili. Prezentovali svoje vedomosti a pohotové reakcie, keď zachraňovali vesmírnu princeznú z planéty Fantazos. Po zvládnutí všetkých úloh ich čakala oslava šťastných poddaných, na ktorú boli pozvaní nielen žiaci, ale aj rodičia, pani riaditeľka a pani učiteľka. Samozrejme, čakala ich sladká odmena v podobe mimozemských muffinov.

            Do ITV bloku boli zahrnuté vedomosti z matematiky, slovenského jazyka, prvouky, ale aj hudobnej výchovy. Pani učiteľka využila aj svoje vedomosti z aktualizačného vzdelávania pri príprave prezentácie v programe PREZI.

          • Majstrovstvá Slovenska školských pracovníkov

          • Náš pán učiteľ nas reprezentoval na 15 ročníku Majstrovstiev Slovenska školských pracovnikov. Kde bol nominovaný za Nitriansky kraj vo futbale. Kde Nitriansky kraj obsadil prvé miesto a náš pan učiteľ sa stal najlepším strelcom za Nitriansky kraj. GRATULUJEME

          • Celoslovenské dni poľa

          • Už 7. rok sa v blízkosti našej obce uskutočnili v dňoch 05.- 06. júna 2018 Celoslovenské dni poľa, na ktorých naša škola nemôže chýbať. Snažíme sa aj takouto formou viesť a motivovať našich žiakov k voľbe povolania. Žiaci si mali možnosť prezrieť veľmi bohatý strojový park vystavovateľov zo Slovenska, z Česka ..., ako aj rastlinné políčka. Žiakov zaujali aj zvieratá. Niektorí si posadali a vypočuli si aj odborné prednášky. Nakoľko slniečko celý deň pálilo, každému z nás dobre padlo občerstvenie zo stánku nášho obecného úradu, do ktorého nás všetkých srdečne pozval p. starosta našej obce. Ďakujeme aj za super obsluhu.

          • Športovo – rybársky deň pod Kalváriou

          • Dňa 02.06.2018 sa pri štrkovisku č. 2 uskutočnila vynikajúca akcia s názvom „Športovo – rybársky deň pod Kalváriou“, ktorý pre žiakov zo Semerova a 2 dvorské školy zorganizovali Dvorské varechy. Našu školu reprezentovali 2 súťažiace družstvá – žiaci z Dvorov nad Žitavou a žiaci z Bešeňova. Podujatie navštívil aj maratónec Gabriel Švajda, ktorý žiakom porozprával o svojich úspechoch, priniesol im darčeky a ako správny bežec viedol všetkých účastníkov v spoločnom behu okolo jazera. Do cieľa dobehli všetci a potom sa začala súťaž v rybolove. Vyhrali naši žiaci z Bešeňova – chytili až 209 rýb. Po rybolove nasledovali športové súťaže – skákanie vo vreci, preťahovanie lanom a nakoniec hľadanie pokladu. Poklad sa skrýval v starej truhlici – prekvapením bolo množstvo sladkých mincí. Všetci žiaci dostali od organizátorov darčeky – plecniak, tričko ..., množstvo sladkostí. Zabezpečené bolo aj občerstvenie – celodenný pitný režim, chutný guláš. V poobedňajších hodinách sa o zábavu postarali 2 kynologické kluby z Nových Zámkov a z Dvorov nad Žitavou. Organizátorom ďakujeme za pekný deň.

          • Deň detí

          • 1. jún – MDD. Tento rok bol netradičný, pretože sa uskutočnil na futbalovom ihrisku. Ako každá hodina telesnej výchovy sa začína rozcvičkou, aj náš MDD sa začal rozcvičkou – zumbou. Pod taktovkou p. Deszátovej absolvovali žiaci krátku rozcvičku. Po rozcvičke sa v sprievode triednych učiteľov rozbehli na jednotlivé športové stanovištia a s elánom zdolávali 12 disciplín, ktoré pre nich pripravil p. uč. Deszát. Atmosféra bola vynikajúca. Po športovom zápolení, zmorení teplom, si žiaci sadali k vynikajúcemu gulášu, ktorý pre nich pripravili Dvorské varechy. Za taktov super pesničiek si naši malí špunti zatancovali a povykrúcali aj našich kuchárov. No a záver bol úplne „super“ – palacinky s tvarohom a kakaom pre všetky deti ako sponzorský darček Dvorských variech. O pitný režim našich žiakov sa postaral p. Vojtech Káploczký. Ďalšími našimi sponzormi boli - OBP Dvory nad Žitavou, p. Vörösovi za chlebík, nášmu ZRŠ za ostatné ingrediencie a sladkosti, Mäspome za koreniny. Ďakujeme všetkým sponzorom za dobrú spoluprácu.

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 14.5.2018 sa v Nových Zámkoch konalo okresné kolo súťaže Slávik Slovenska. Našu školu reprezentovali Dárius Pinke, Štefan Gašparík a Patrik Pintér. 

          • Deň víťazstva nad fašizmom

          • Pri príležitosti včerajšieho sviatku, sme si uctili padlých vojakov, kladením venca v kostolnej záhrade. Po príhovoroch a a básni v podaní našich deviatakov, sme zapálili sviečky pri pomníku 2.svetovej vojny týmto vzácnym ľudom, ktorí v krutých časoch vojny neváhali nasadiť svoje životy proti fašistickému nepriateľovi. Sloboda, pokoj a mier, za ktorý položili život, či obetovali zdravie, nás zaväzuje zachovávať mier aj naďalej.

          • Oslava učenia v II.A triede

          • Blok ITV – „Oslava učenia pre rodičov“ bola ukážkou, čo žiaci II.A triedy zvládli za necelý školský rok v škole.

            Cieľom bolo poskytnúť rodičom príležitosť pozorovať svoje dieťa priamo v triede počas 90-minútového bloku integrovaného tematického vyučovania. Poskytnúť rodičom prehľad o metódach a formách vyučovania v triede, zážitkovú formu poznávania učebných metód a štýlu práce učiteľa v triede. „Oslava učenia“ zaznamenala u rodičov žiakov úspech, ústretovosť školy hodnotili veľmi pozitívne. Prítomná bola aj pani riaditeľka školy Mgr. M. Králiková, p. uč. PaedDr. S. Supeková z Bešeňova, pani učiteľky a pozvanie prijala aj p. Mgr. S. Nagyová zo Spoločného školského úradu. Žiaci svojich rodičov v triede privítali s veľkou radosťou, s úsmevom na tvári. „Oslávili učenie“, kde na záver prekvapili rodičov s dramatickou hrou: „V kúpeľoch“. Zahrali hru, v ktorej predstavili Školienku i jej kamarátov z lúky - Koníka Cypriána, Dedka Roháča, Muchu Bombuchu. Hlavným motívom hry bol Dedko Roháč, ktorý bol už pristarý na detské hry a tak sa vybral do kúpeľov, aby omladol. Na záver naučili deti tancovať Dedka Roháča rock & roll. Do bloku boli integrované predmety: matematika, slovenský jazyk a literatúra, tvorivé čítanie, prvouka i niektoré ďalšie predmety tak, aby navzájom logicky a tematicky súviseli. Rodičia mali možnosť vidieť, čo a ako všetko sa na týchto predmetoch žiaci učia.

            Všetko to prebiehalo hravou formou. V príjemnej atmosfére rodičia so záujmom sledovali, ako ich deti pracujú na hodine. Boli zaradené energizéry a harmonizéry, všímali si, ako žiaci pracovali v komunite, vo dvojiciach, v skupinách, kde diferencovane riešili úlohy. Určite takáto forma spolupráce medzi školou a rodičmi má veľký prínos aj vo vzťahu k vlastnému dieťaťu.

            „Vážení  rodičia“ -   Ďakujeme!            

            Tr. uč. PaedDr. Adriana Garamiová

          • Batoh plný rozprávok

          • V mesiaci apríl žiaci 3.B čítali každú stredu mladším žiakom našej školy známe rozprávky od dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena - Malá morská víla, Dievčatko so zápalkami, Cisárove nové šaty - pod názvom Batoh plný rozprávok.

            Ďakujeme za krásny rozprávkový mesiac.

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 25.4.2018 sa uskutočnilo šk. kolo súťaže Slávik Slovenska, na ktorom sa zúčastnili žiaci celej školy.

            V rámci I. kategórie sa na 1. mieste umiestnil Dárius Pinke z 2.A triedy, na 2. mieste sa umiestnila Paulínka Gašparíková z 2.A triedy a Simonka Gálová z 1.A triedy. Na 3. mieste sa umiestnili Tadeáš Kacvinský z 2.B triedy a Paľko Marko z 2.A triedy.

            V rámci II. kategórie sa na 1. mieste umiestnil Števko Gašparík zo 6.A, na 2. mieste sa umiestnili Danko Vadkerti a Natálka Mazanová z 5.A. a 3. miesto obsadili Mandy Csóková zo 4.B a Romanko Rozsnyo z 5.A.

            V rámci III. kategórie sa na 1. mieste umiestnil Paťko Pintér zo 7.A.

            Ďakujeme zúčastneným za krásne zaspievané piesne a víťazom držíme palce.

          • Deň Zeme v ŠKD

          • Deti v školskom klube pokračovali v aktivitách súvisiacich s týmto dňom. Svojimi prácami si pripomenuli, aké dôležité je chrániť našu planétu. Prechádzkou na kalváriu ukončili deň piknikom. Všetky smeti si po sebe odpratali, zaniesli do odpadkov

          • Deň Zeme

          • Tomuto významnému dňu žiaci našej základnej školy venovali dnes cely deň. Svojimi zaujímavými aktivitami si pripomenuli, aké dôležité je starať sa o našu planétu akýmkoľvek spôsobom. Ako prispieť k jej zveľaďovaniu, ochrane, zabraňovať jej ničeniu, znečisťovaniu.Za pozornosť stála prednáška o povodí rieky Nitra, ktorej sa všetci žiaci zúčastnili. Dozvedeli sa množstvo nových zaujímavých informacií.Každý ročník sa venoval iným aktivitám.Prváci vyrobili krásne čelenky so symbolom Zeme.Druháci,tretiaci a štvrtáci vyrábali z plastových fliaš eko plot. Ukázali nám, akým spôsobom sa dajú využiť PET fľaše.Žiaci 4.B sa venovali zdravej výžive. Výsledkom boli nielen na oko pekné , ale aj veľmi chutné zdravé jedlá.Šiestaci svojou maľbou na priesvitnú fóliu natiahnutú medzi stromy maľovali krásy našej prírody.Siedmaci sa postarali o črepníkové kvety v interiéry aj exteriéry . Sadili nové kvety a starým kvetinkám vymenili zeminu.Ôsmaci svojimi animátorskými aktivitami prispleli k dopoludňajšiemu programu pre žiakov z 3.B. Taktiež spolu namaľovali planétu Zem krivdami na betónNajstarší žiaci sa starali o čistotu na školskom dvore, ale aj za plotom

          • Language Flower

          • Aj tento rok sme sa zúčastnili súťaže v prednese poézie a prózy v anglickom jazyku Language Flower. Našu školu v krajskom semifinále reprezentovali Ellie Vadkerti z 5.A triedy a Viktória Vanyová z 8.B triedy. Viktória Vanyová postúpila do krajského finále, kde obsadila skvelé 3.miesto. Obidvom dievčatám gratulujeme!

          • Slávnostný zápis do 1. ročníka ZŠ

          • Dňa 10. apríla 2018 sa v Základnej škole vo Dvoroch nad Žitavou uskutočnil slávnostný zápis detí na plnenie povinnej školskej dochádzky v školskom roku 2018/2019. Rodičia s budúcimi školákmi prichádzali do budovy školy, kde ich už vítala Lienka Školienka a jej kamaráti, aby odbúrali u detí začiatočné obavy z ich prvej veľkej skúšky.  Deti a ich rodičia strávili príjemné chvíle s pani učiteľkami, kde kreslením, hrami, rozprávaním zistili ich pripravenosť do školy. Spokojné deti odchádzali domov s pamätným listom a za odmenu si zo zápisu odniesli malé darčeky. Vedenie a pedagógovia srdečne ďakujú rodičom za priazeň, ktorú škole jej výberom prejavili. Budúcim prváčikom želajú šťastné chvíle prežité v ZŠ vo Dvoroch nad Žitavou.

          • Športujeme hravo

          • Dňa 5.4.2018 sme pripravili pre budúcich prvákov športové popoludnie “Športujeme hravo”. Deti si zmerali svoju šikovnosť, silu a vytrvalosť v rôznych športových disciplínach, za ktoré boli ocenené medailov. Rodičia sa počas krátkej prednášky oboznámili so základnými informáciami ohľadom  nástupu do 1. ročníka. Počas prednášky si deti v tvorivých dielňach vyrobili jarné klobúčiky a pripravili zdravé a veselé pohostenie. Deti boli veľmi šikovné, preukázali svoju kreativitu a fantáziu. Každý odchádzal s množstvom zážitkov.