• Zdobenie kraslíc

          • Dňa 28. 3. 2018 sa v našej triede konalo zdobenie kraslíc. Žiaci si vyskúšali servítkovú techniku, ktorú im predviedla naša mamička p. Lebóová. Aj touto cestou jej chceme veľmi pekne poďakovať.

          • Biblická Olympiáda

          • Dňa 22. marca 2018 sa naša škola zúčastnila na Biblickej Olympiáde, ktorá sa konala v Nových Zámkoch.

            Témy z čoho sa žiaci pripravovali boli: Genezis 12-50 kapitola, Markovo evanjelium.

            Školu reprezentovali štyria žiaci: Sofia Anyalaiová, Patrik Pintér, Viktor Lapos, Gabriel Čabaj.

            Súťažilo osem skupín, naši žiaci vyhrali štvrté miesto.

          • Vystúpenie žiakov II.A triedy so Školienkou v MŠ

          • Každoročne v rámci spolupráce s MŠ sa žiaci 2.A triedy Základnej školy pod vedením p. uč. A. Garamiovej predstavili so svojim programom našim predškolákom. Našich budúcich prváčikov sme prekvapili dramatickou hrou: „V kúpeľoch“. My sme sa rozhodli, že vystúpime so Školienkou. Zahrali sme hru, v ktorej sme predstavili Školienku i jej kamarátov z lúky - Koníka Cypriána, Dedka Roháča, Muchu Bombuchu ... Hlavným motívom hry bol Dedko Roháč, ktorý bol už pristarý na detské hry a tak sa vybral do kúpeľov, aby omladol.

            Pri hre sme sa nepomýlili, text sme nezabudli, snažili sme sa, ako sa len dalo. Predškoláci sa pri našom vystúpení zabávali a potleskom nešetrili. Z improvizovanej scény sme odchádzali právom hrdí. Hodiny cvičenia sa v kvalite vystúpenia naozaj odrazili, aj keď nejaká tréma sa predsa len u niektorých našla...

          • Oslava učenia v I.A triede

          • Dňa 20.3.2018 sa uskutočnila otvorená hodina pre rodičov – blokové vyučovanie s témou „Jar“, v I.A triede. Žiaci rodičom ukázali, čo sa z predmetov MAT a SJL od septembra naučili.

          • Príprava na Veľkú noc

          • S blížiacimi sa sviatkami Veľkej noci súvisí aj maľovanie vajíčok. Techniky zdobenia kraslíc sa rôznia. S jednou z techník sme sa dnes v ŠKD s deťmi oboznámili, aj sme si ju prakticky vyskúšali. Prišla medzi nás pani Barbara Veres, ktorá nás naučila zdobiť vajíčka pomocou roztopeného vosku a s farbami na sklo.Deti sa realizovali v plnom nasadení. Si svojimi prácami boli spokojní. Veď o tom svedčia zhotovené diela 😉😁

          • Šikana a kyberšikana

          • Slovenské národné stredisko pre ľudské práva Mgr. Michal Horváth

            Dňa 14.3.2018 sa uskutočnila beseda o šikane a kyberšikane s Mgr. Michalom Horváthom. Po vyplnení dotazníkov nás oboznámil o druhoch šikany. 

            Kyberšikana - šíri sa cez soc. siete, chat, videá, blogy. 
            Kybernetické prenasledovanie
             - sledovanie niekoho vo virtuálnom prostredí, obťažovanie, vyhrážanie, zastrašovanie.
            H
            appy slapping - násilné alebo sexuálne útoky na obete, ktoré sú natáčané na telefón, útočníci videá rozposielajú alebo zdieľajú na soc. sieťach.

            Čo je cieľom šikany?

            - ublížiť a zosmieštniť
            - ponížiť a zastrašiť
            - páchateľ využíva psychické prostriedky ubližovania a manipulácie

            Následky:

            - zlyhávanie v škole, v práci
            - pocity hanby, trápnosti, poníženia, depresie, sebapoškodzovania, samovražda
            - pocit vlastného zlyhávania, pokles sebavedomia, dôvery v ľudí

          • Driapanie peria - Síleš

          • Opäť krásna spoločná akcia!

            Dňa 24. 02. 2018 sa zástupcovia našej ZŠ a Zväzu postihnutých civilizačnými chorobami v Dvoroch nad Žitavou zúčastnili na prekrásnom podujatí v družobnej obci Vértesszőlős v Maďarsku - na driapaní peria, ktoré už tradične organizovala Silešská slovenská národná samospráva.

            Okrem nás boli účastníkmi podujatia aj hostia z Oroszlányu, Tatabánye - Bánhida a Tardosu. 

            Popoludnie sa začalo privítaním a prekrásnym vystúpením detskej folklórnej skupiny - Odevačka. 

            Voľakedy sa babičky počas zimných večerov schádzali na driapačkách. Rozprávali strašidelné historky, bavili sa. 

            V dnešnej dobe sa už táto tradícia pomaly, ale iste vytráca. 

            A práve preto, cieľom našej návštevy bolo oživiť tieto staré zvyky, tradície. To sa nám aj podarilo. Driapanie, spev, dobrá nálada a samozrejme spokojnosť všetkých účastníkov. 

            Po poctivej robote si každý zaslúži odmenu. Tou našou bola príjemná zábava v rytme slovenských a maďarských ľudových piesní, o ktoré sa postarala domáca hudobná kapela. Na stole nesmeli chýbať ani tradičné jedlá, ktoré pre nás všetkých pripravili Sílešské babičky. 

            Páračky sa vydarili. Všetci sme sa spokojní, šťastní, plný zážitkov vrátili vo večerných hodinách domov.

            Tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity v rámci projektu: "Dedičstvo predkov nepozná hranice", ktorý spája dve družobné obce, školy a aj všetky vekové kategórie.

          • Hviezdoslavov Kubín

          •  Zimné mesiace január a február patria v školách aj kráse slova
            a umeniu v prednese literárnych textov.

            Hviezdoslavov Kubín je celoslovenská postupová súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy žiakov ZŠ v ročníkoch 2.- 9.

            19. januára 2018 sa uskutočnilo školské kolo, do ktorého sa zapojilo 40 recitátorov, ktorí zaujali dokonalým prednesom.

            19. februára 2018 sa v Regionálnom osvetovom stredisku v Nových Zámkoch konalo obvodné kolo 64. ročníka Hviezdoslavov Kubín. Našu školu úspešne reprezentovali víťazi školského kola. V I. kategórii Pavol Marko a Kiara Kántorová, v II. kategórii Natália Mazanová a Sebastián Michač, v III. kategórii Linda Bujalková.

            Pavol Marko sa v prednese poézie umiestnil na krásnom II. mieste a Sebastián Michač si v prednese prózy odniesol diplom za III. miesto. Všetkým žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu, zo srdca im blahoželáme a želáme ďalšie úspechy.

          • Medzinárodný deň darovania khíh


          • V spolupráci s obecným úradom sme si aj tento rok pripomenuli medzinárodný deň darovania kníh. Žiaci zo školského parlamentu vyzbierali  a zabalili knihy, ktoré  naši deviataci rozdávali  pred obchodným domom Jednota a tak potešili knihou náhodných okoloidúcich.

            „Knihy sú ako dvere otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“  (J. Winterson)

          • Valentín na škole


          • Sviatok svätého Valentína sme si pripomenuli aj v škole, kde  od rána fungovala „valentínska pošta“ . Deti mohli potešiť svojich spolužiakov valentínkami, ktoré rozniesli žiačky zo školského parlamentu po triedach. Veľkú prestávku sme si spestrili pesničkou Perfect od Eda Sheerana. Každému prajeme príjemné prežitie tohto sviatku.

          • Karneval

          • Dňa 6.2.2018 sa na našej škole konal maskarny ples pre deti z ročníkov 1-4. Deti sa predviedli v maskách princezien, hrdinov, bojovníkov, víl, šašov, kovbojov, strašidiel, zvieratiek a iných akčných hrdinov. Zatancovali si, vyskúšali rôzne tanečné choreografie, nechýbali ani súťaže a samozrejme sladké odmeny za masky a výhru v súťažiach.

          • Kreslenie hrou

          • Dňa 18. 01. 2018 sme sa zúčastnili výtvarnej súťaže Kreslenie hrou pre žiakov 8. a 9. ročníka v Nových Zámkoch, ktorú organizovala Stredná odborná škola  stavebná. Gratulujeme víťazom: Martina Lužicová  žiačka 9. roč. , ktorá sa umiestnila na 3. mieste a Karolína Bálintová  žiačka 9. roč., ktorá sa umiestnila na 4. mieste.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Žiak našej školy Patrik Pintér úspešným riešiteľom okresného kola olympiády v anglickom jazyku.

            Dňa 16. januára 2018 sa na Základnej škole na ulici G.Bethlena v Nových Zámkoch uskutočnil už 28. ročník okresného kola olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa zúčastnilo 54 žiakov z celého okresu.      

            Súťaž pozostávala z 2 častí. Písomnú časť tvorili úlohy zamerané na slovnú zásobu, gramatiku, čítanie s porozumením a počúvanie s porozumením.

            Po nej nasledovalo vyhodnotenie, pričom do ústnej časti postúpili len tí najlepší z písomnej časti. V ústnej časti museli žiaci preukázať svoje schopnosti a zaujať porotu pri rozprávaní príbehu podľa obrázku a v rolovej hre.


            Na olympiáde nás reprezentovali dvaja žiaci. V 1A kategórii (žiaci 5.-7. ročníka) Patrik Pintér (7.A), ktorý sa stal úspešným riešiteľom okresného kola. V kategórii 1B (žiaci 8. a 9. ročníka) nás reprezentoval Daniel Polena (9.A).

            Dankovi ďakujeme za zúčastnenie sa – veď ako sa hovorí....nie je dôležité vyhrať ale zúčastniť sa......a každý neúspech nech je krôčikom bližšie k ďalšiemu úspechu.

             Paťkovi srdečne blahoželáme a tešíme sa spolu s ním.

            Obom chalanom želáme veľa chuti a odhodlania do štúdia anglického jazyka.

          • Na Vianoce všetci spolu


          • V mesiaci december si žiaci na prvom stupni pripomenuli vianočným čítaním známe decembrové sviatky. 6. december sa niesol v duchu Mikuláša, ktorý priniesol deťom radosť. Naši žiaci vyjadrili svoje nadšenie známymi pesničkami a básničkami. Dňa 13. decembra sme si pripomenuli vianočným čítaním sviatok svätej Lucie. Tento magický dátum v minulosti sprevádzali rôzne zvyky, tradície a obyčaje. Je opradený viacerými legendami, ktoré sme si so žiakmi pripomenuli. 22. decembra sme hudbou, spevom vítali najkrajšie sviatky Vianoce. Žiaci s pani učiteľkami vytvorili sviatočnú náladu vianočnými pesničkami a koledami. Všetkým, ktorí prispeli k tomu, aby vianočná nálada ovládla školu, ďakujeme.

          • Mikulášska súťaž mažoretiek

          • Dňa 2. decembra 2017 sa mažoretky Princess zúčastnili Mikulasskej súťaže mazoretiek v Maďarskom Rede. Všetky tri skupiny získali medaile. Dve skupiny s paličkami sa umiestnili na 2. mieste a naši najmenší sa umiestnili na 3. mieste. Dievčatám srdečne gratulujeme a prajeme im vela úspechov aj v budúcnosti.

          • Predstavenie Madagaskar

          • Dňa 26.11. 2017 sme zažili cestu do divokej Afriky na Štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Mali sme možnosť pozrieť si Muzikálové dobrodružstvo Madagaskar. Zažili sme strhujúcu kúzelnú a svetelnú show a zaspievali sme si známu pesničku I Like to Move It.

                                                                                                                       Ďakujeme OÚ za kultúrny zážitok

          • Strašidelné čítanie

          • Mesiac október sa na 1. stupni niesol v duchu strašidiel, duchov a stríg. Každý týždeň deti počúvali 1 strašidelný príbeh, ktorý počúvali so zatajeným dychom. Našťastie sa vždy všetko dobre skončilo. Ďakujeme žiakom Viktorovi Maczkovi a Dominike Pukanecovej za predčítavanie príbehov.

        • Exkurzia v Emilových Sadoch
          • Exkurzia v Emilových Sadoch

          • Dňa 12.10.2017 sa žiaci 2.A a 2.B triedy zúčastnili exkurzie v Emilových Sadoch vo Dvoroch nad Žitavou. Naši druháci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o histórii a súčasnosti sadu. Mali možnosť obhliadnuť si areál, kde nazreli do spracovania a triedenia ovocia aj do skladov. V druhej časti sme "vláčikom" absolvovali prehliadku sadu a v samozbere si pochutnali na jablkách. Ďakujeme za super deň.