• Exkurzia – Múzeum holokaustu v Seredi
          • Exkurzia – Múzeum holokaustu v Seredi

          • Počas 2.svetovej vojny boli na území Slovenska 3 sústreďovacie tábory pre Židov. Zachoval sa len jeden v Seredi. Naši ôsmaci a deviataci dňa 22.9.2017 navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Vďaka pútavej prednáške a množstve fotografií mali možnosť lepšie spoznať obdobie počas 2.svetovej vojny, keď Židov sústreďovali a neskôr deportovali do koncentračných táborov. Podkutí emóciami, dúfajúc, že sa už história nebude opakovať, sa žiaci presunuli na príjemnejšie miesto. Navštívili podnikovú predajňu Sedita, kde mohli zistiť, ako sa vyrábajú obľúbené keksíky ako napríklad Mila a Horalky. Nabalení sladkosťami sa spokojní vybrali domov.

        • Vedecký veľtrh a exkurzia v Národnej banke Slovenska v Bratislave
          • Vedecký veľtrh a exkurzia v Národnej banke Slovenska v Bratislave

          • Dňa 14.9. 2017 sa V.A trieda už skoro ráno vybrala na cestu vlakom do Bratislavy. Zúčastnili sme sa 2. ročníka  Vedeckého veľtrhu a exkurzie v Národnej banke Slovenska. Na vedeckom veľtrhu sme našli rôzne stánky od stredných škôl až po univerzity. Videli sme zaujímavé pokusy a veľa elektronickej a robotickej techniky. Dozvedeli sme sa, že existuje teleskop, ktorým môžeme priamo vidieť do slnka, existujú roboti, ktorí si dokážu zapamätať cestu podľa jej výzoru alebo zafarbenia. Tiež sme si vyskúšali zváranie, videli sme riadený výbuch, kreslili sme fixkou na vodu a mlieko. Boli sme aj vo virtuálnom svete, hrali sme sa so želatínovými guličkami, videli sme aplikáciu, ktorá ľudom ukazuje, kde sú plné smetiaky. Sledovali sme robotov aj z lega, automatický robotický výťah, model vodovodného potrubia, či dróny. Mnohé veci sme si mohli aj vyskúšať.

            Po absolvovaní veľtrhu sme sa pešo a električkou presunuli k budove Národnej banky Slovenska. Tu nás už čakal zamestnanec, ktorý nás previedol po výstave Od koruny k euru. Zaujímavo nám porozprával o vzniku Európskej únie. Vysvetlil, ako sa jednotlivé štáty dostali k zavedeniu eura, ukázal rôzne návrhy bankoviek i mincí i rôzne ochranné prvky. Po absolvovaní výstavy sme si pozreli vzdelávací film o výrobe bankoviek a ich ceste k ľuďom. Zistili sme, že bankovky nie sú z papiera, ale z bavlny. V následnom kvíze traja najšikovnejší žiaci získali zlaté tehličky a ostatní žiaci dostali peňaženku plnú peňazí.

            (Samuel Salgó-V.A)

        • Školský výlet I.A, I.B
          • Školský výlet I.A, I.B

          • Dňa 13.6.2017 sa žiaci 1.A a 1.B triedy zúčastnili triedneho výletu v Emilových sadoch vo Dvoroch nad Žitavou. Naši prváci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií a mali možnosť obhliadnuť si areál, kde nazreli nielen do ovocného sadu, ale aj do skladov.

            Nakoniec sa osviežili ovocnou šťavou a jahodami zo sadu.

            Ďakujeme za super deň.

        • Olympijský festival detí a mládeže 2017
          • Olympijský festival detí a mládeže 2017

          • V roku 2017 vstúpili Olympijské festivaly Slovenska do svojho už desiateho ročníka, ktorý prebieha už pod tradičným heslom „RÝCHLEJŠIE, VYŠŠIE, SILNEJŠIE, ČESTNE A V PRIATEĽSTVE“.  Tak, ako po predchádzajúce roky, Olympijské festivaly Slovenska sa uskutočňujú pod patronátom predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.

            Do olympijského festivalu Slovenska sa po šiesty krát zapojila aj miestna základná škola počas medzinárodného dňa detí. Úvodný ceremoniál začal sprievodom v uliciach obce a pokračoval krátkym náhľadom do histórie a symbolov olympionizmu. Do olympijského festivalu základnej školy sa zapojilo 17 športových výprav, medzi nimi aj žiaci zo Základnej školy v Nesvadoch a žiaci zo Základnej školy našej družobnej obce Vértesszollos.

            Ešte pred  začatím olympijského festivalu bolo úlohou všetkých športových výprav vytvoriť vlastnú vlajku, za ktorú si prevzali ocenenie vo forme diplomu. Olympijský festival v miestnej základnej škole privítala pani riaditeľka, Mária Králiková. Olympijský festival slávnostne otvoril starosta obce, Branislav Becík. Svoj pozdrav poslal v písomnej forme aj predseda olympijského klubu v Nových Zámkoch, Ing.Peter Raček.

            Tak ako predchádzajúce ročníky Olympijského festivalu aj 10. ročník sa uskutočnil v duchu hesla festivalu: „rýchlejšie, vyššie, silnejšie, čestne a v priateľstve“.  Základná škola 6. ročník olympijského festivalu v Dvoroch nad Žitavou oslávila pod heslom: „Život si vyžaduje pohyb". Olympijskú vlajku vztýčili spoločne učitelia, žiaci, rodičia, čo je symbolom spolupráce, bez ktorej by škola nemohla dosiahnuť takéto úspechy. Olympijský oheň zapálila  – Stephanie Deszátová – reprezentantka výberu Slovenska vo futbale do 19. rokov. V mene všetkých súťažiacich zložila sľub Daniela Bartalová, žiačka 8.ročníka a v mene rozhodcov zložil sľub pán učiteľ Peter Novánsky. Olympijský viacboj, po ktorom nasledovala rocvička, otvorila pani zástupkyňa, Zita Košťálová. V olympijskom viacboji súťažili žiaci zadelení do jednotlivých kategórií a to ročníky prvý a druhý ako olympijské hviezdičky, ročníky tretí a štvrtý ako olympijské nádeje, ročníky piaty a šiesty ako kalokagatia jedna a ročníky siedmy až deviaty ako kalokagatia dva.

            Olympijské festivaly Slovenska sú viac športovým kultúrnym a výchovným podujatím, ktoré sú určené deťom a mládeži. Hlavným cieľom je vytvárať ich vzťah k pravidelným športovým aktivitám a propagovať idey a myšlienky olympionizmu.

            Každý súťažil s plným nasadením so snahou získať ocenenie, no pravidlá sú jasné a v každej kategórii mali možnosť získať ocenenie len tí najlepší. O občerstvenie vyhladnutých športovcov sa postarali Dvorské varechy, ktorej členovia od rána pripravovali pre všetkých zúčastnených výborný a chutný guláš. Počas slávnostného vyhodnotenia si najlepší súťažiaci v jednotlivých kategóriách prevzali medaile a diplomy a spoločne v balóne šťastia poslali svoj odkaz do kórejského Pjongčangu  na Zimné olympijské hry v roku 2018.

            6. olympijský festival Slovenska ukončilo v Základnej škole v Dvoroch nad Žitavou v školskom roku 2016/2017 zhasnutie olympijského ohňa za sprievodu olympijskej hymny.

             

        • Úspechy našich deviatakov
          • Úspechy našich deviatakov

          • Pre našich deviatakov sa skončilo obdobie stresu - v rýchlom slede absolvovali Testovanie 9 i prijímacie skúšky na stredné školy. Všetkých našich 31 deviatakov má už svoju vysnívanú strednú školu „v suchu“.
            Naši žiaci sa v pozitívnom svetle ukázali aj na prijímacích skúškach. Ich snaha a práca našich učiteľov priniesla ovocie.

            Uvediem príklad naši ch najúspešnejších absolventov. Vivien Gallová absolvovala prijímačky na odbor farmaceutický laborant v Bratislave i v Nitre. V Bratislave skončila z 98 prihlásených na 5. mieste a v Nitre z 93 na 2. mieste. Dávid Vadkerti bol najlepší na prijímačkách spomedzi všetkých 110 prihlásených na SOŠ v Šuranoch. Monika Králiková zo 180 prihlásených na Hotelovej akadémii v Nitre skončila na 2. mieste. Štefan Tóth z vyše 30 prihlásených na SPŠ dopravnej v Trnave skončil na 5. mieste. Enriko Doboš na talentových skúškach na Strednej zdravotníckej škole v Nových Zámkoch z vyše 30 prihlásených skončil na 5. mieste. Na tej istej škole Rosalinda Kotlárová v prvom kole prijímačiek skončila 7. zo 63 prihlásených.  Filip Tarič absolvoval prijímačky na Gymnáziu v Šuranoch a skončil zo 120 prihlásených na 6. mieste. Patrik Horváth bol úspešný na prijímačkách na SPŠ elektrotechnickej v Nových Zámkoch, kde bol 7. najlepší zo 180 prihlásených.

        • Súťaž Družstiev mladých zdravotníkov
          • Súťaž Družstiev mladých zdravotníkov

          • Dňa 16. 5. 2017 žiaci 4.A našej školy získali 3.miesto na súťaži Družstiev mladých zdravotníkov - organizovanou Slovenským červeným krížom,územným spolkom Nové Zámky. Našim štvrtáčikom srdečne blahoželáme a zároveň prajeme, aby ich chuť pomáhať a zachraňovať rástla naďalej s nimi.

        • Športový deň v ZŠ J.A.Komenského v Tvrdošovciach
          • Športový deň v ZŠ J.A.Komenského v Tvrdošovciach

          • Dňa 31. mája 2017 sa mladší žiaci našej školy zúčastnili Športového dňa na družobnej škole v Tvrdošovciach.

            Po slávnostnom otvorení si žiaci zmerali sily v pätnástich netradičných športových súťažiach, ako opičia dráha, slepá baba, indiáni, pavúk, doprava ....

            Po zdolaní všetkých disciplín prišiel na rad chutný guláš, občerstvenie a samozrejme sme netrpezlivo čakali na slávnostné vyhodnotenie disciplín. V silnej konkurencii medzi tromi školami naši žiaci dosiahli výborné výsledky. Každá škola získala trofej, pamätný list a nechýbala ani sladká odmena.

            Na tento deň nám zostanú nezabudnuteľné zážitky plné radosti, smiechu a nových kamarátstiev.

             

             

        • Exkurzia Terezín - Praha
          • Exkurzia Terezín - Praha

          • 14. – 15. mája sme sa so žiakmi a rodičmi našej školy zúčastnili exkurzie v Terezíne a Prahe. Cisár Jozef II. dal v 18.storočí zriadiť pevnosť v českom meste Terezín. Počas 2.svetovej vojny túto pevnosť nacisti prerobili na koncentračný tábor. Bolo tu zriadené židovské geto aj väznica. Počas vojny zahynulo v tábore okolo 35 tisíc ľudí. V súčasnosti žije v Terezíne cca 2,5 tisíc ľudí.Po týchto smutných poznatkoch sme spoznali aj krajšiu tvár histórie, vybrali sme sa do stovežatej Prahy. V Prahe sme videli množstvo krásnych pamiatok, napríklad Pražský hrad, Karlovu Univerzitu, Karlov most, Pražské jezuliatko, krásne terasy a samozrejme Pražský orloj sme tiež nemohli vynechať. Príjemne unavení sme sa vrátili domov s novými poznatkami a zážitkami.

        • Exkurzia na Fakulte masmediálnej komunikácie v Trnave
          • Exkurzia na Fakulte masmediálnej komunikácie v Trnave

          • Dňa 4. 5. 2017 sa šiestaci a siedmaci zúčastnili exkurzie na Fakulte masmediálnej komunikácie na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Študenti fakulty si pripravili množstvo zaujímavých aktivít, pri ktorých sme sa všetci dobre zabavili.  Naši žiaci mali možnosť nahliadnuť do televízneho štúdia. Tiež si vyskúšali prácu moderátora v školskom rádiu, ktoré vysielalo naživo. Dozvedeli sa, ako sa natáčali prvé filmy alebo ako vznikali fotky kedysi a ako vznikajú dnes. Zahrali sme si počítačové hry na starých konzolách, ktoré sme mohli porovnať s tými súčasnými. Pomocou okuliarov sme nahliadli do virtuálnej reality. A aby tých super zážitkov z tohto dňa nebolo málo, žiaci sa stretli so známym youtuberom Selassiem. Video z exkurzie si môžete pozrieť tu.

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • 18. 5. 2017 sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska v Nových Zámkoch. Našu ZŠ reprezentovali víťazi školského kola: v I.kategórii Paula Gašparíková z I.A triedy, v II. kategórii Dajana Farkašová zo VI.B triedy, v III. kategórii Tobias Rozsnyó zo VII. B triedy. 

            Podmienkou účasti v kažkom zo súťažných kôl je intrpretácia dvoch piesní, pričom jedna z nich musí byť zvolená zo spevníčka Slávik Slovenska 2017. Dôležitým prvkom speváckej súťaže je povinná interpretácia jednej súťažnej piesne bez hodobného sprievodu.

            Naši žiaci výborne obstáli vo veľmi silnej konkurencii, predviedli svoje spevácke schopnosti na vysokej úrovni a úspešne reprezentovali našu školu v tejto náročnej súťaži.

        • Arborétum Mlyňany
          • Arborétum Mlyňany

          • Dňa 18. 05. 2017 sa žiaci našej školy základnej školy spolu s pedagógmi zúčastnili exkurzie v rámci Dňa Zeme. Navštívili sme Arborétum v Mlyňanoch, ktoré je najkrajšie v mesiacoch máj a jún, kedy tu kvitnú krásne exotické druhy kvetín. Mali sme možnosť vidieť najbohatšiu zbierku vždyzelených a cudzokrajných rastlín na Slovensku. Žiaci sa prechádzali náučnými chodníkmi a najviac nás zaujal Ambrózyho park, ktorý je srdcom celého Arboréta. Video z Arboréta si môžete pozrieť tu.

            Ďakujeme za pekné zážitky

            žiaci a pedagógovia ZŠ

        • Oslava učenia v I.A triede
          • Oslava učenia v I.A triede

          • Blok ITV – „Oslava učenia pre rodičov“ bola ukážkou, čo žiaci I.A triedy zvládli za necelý školský rok v škole. Cieľom bolo poskytnúť rodičom príležitosť pozorovať svoje dieťa  priamo v triede počas 90 – minútového bloku integrovaného tematického vyučovania. Poskytnúť rodičom prehľad o metódach a formách vyučovania v triede, zážitkovú formu poznávania učebných metód a štýlu práce učiteľa v triede. „Oslava učenia“ zaznamenala u rodičov, ba aj u starých rodičov žiakov úspech, ústretovosť školy hodnotili veľmi pozitívne. Prítomná bola aj pani riaditeľka školy Mgr, M. Králiková a pozvanie prijal aj vedúci Spoločného školského úradu Ing. T. Szalai.

            Žiaci svojich rodičov v triede privítali s veľkou radosťou, s úsmevom na tvári. „Kráľovsky sa rozlúčili s ABECEDOU“, kde na záver prekvapili rodičov s divadielkom „Ako kamaráti učili Školienku písmenká“ a s kvietkom v ruke zaspievali pesničku ku Dňu matiek.

            Do bloku boli integrované predmety: matematika, slovenský jazyk a literatúra, prvouka i niektoré ďalšie predmety tak, aby navzájom logicky a tematicky súviseli. Rodičia mali možnosť vidieť, čo a ako všetko sa na týchto predmetoch žiaci učia. Všetko to prebiehalo hravou formou. Žiaci pracovali  nielen so zošitom a učebnicou, ale lúštili  aj tajničku na tabuli, skladali puzzle na IT, cestovali vláčikom a pritom si zároveň zopakovali učivo z rozličných predmetov.  V príjemnej atmosfére rodičia so záujmom sledovali, ako ich deti s úspechom čítajú, píšu vety, počítajú príklady do 20, riešia slovné úlohy. Boli zaradené energizéry a harmonizéry, všímali si, ako žiaci pracovali v komunite, vo dvojiciach, v skupinách, kde diferencovane riešili úlohy. Určite takáto forma spolupráce medzi školou a rodičmi má veľký prínos aj vo vzťahu k vlastnému dieťaťu.  

             „Vážení  rodičia“ -   Ďakujeme!            

            Tr. uč. PaedDr. Adriana Garamiová

        • Beseda s pani zubárkou
          • Beseda s pani zubárkou

          • Dňa 4. 5. 2017 privítali naši najmenší žiaci našej školy - prváci a druháci p. doktorku V. Mészárosovú – zubárku a jej zdravotnú sestričku v škole piesňou o zúbkoch. Porozprávala nám o zdravej ústnej hygiene, nezbedných baciloch, ktoré kazia zúbky a o vhodných zubných kefkách na umývanie detských zúbkov. 

            Naučili sme sa, koľko zúbkov máme, koľko ich budeme mať a z akých častí sa skladajú zuby. Pani zubárka mala krásne pomôcky, ktoré nám pomohli lepšie sa zorientovať a bol to pre nás naozaj zážitok. Neodmysliteľnou súčasťou besedy bola aj starostlivosť o zúbky a ich správne čistenie. Mnohí z nás ani netušili, že si zúbky čistia zle. Rovnako bolo pre nás zaujímavé dozvedieť sa, že ovocie je síce zdravé, ale obsahuje cukor a tak ako všetko sladké, škodí zúbkom. Preto by sme si ich mali čistiť naozaj dostatočne dlho a dôkladne. 

            Ďakujeme veľmi pekne p. doktorke V. Mészárosovej za krásnu a prínosnú besedu a tešíme sa na ďalšie stretnutie. 

            p. uč. PaedDr. A. Garamiová

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          • Noc s Andersenom je oslavou narodenia najznámejšieho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Na rozprávkovú noc sme sa pripravovali počas celého marca, ktorý bol venovaný knihám a čítaniu. Každý kto sa chcel tejto výpravy zúčastniť sa musel najskôr na rozprávkovú listinu podpísať svojím skutočným menom. Po zoznámení, sme sa najskôr poriadne posilnili, aby sme vládali čeliť odvážnym úlohám. Hľadali sme poklad určený tým najodvážnejším i múdrosti ukryté v knihách.

            Každý , kto už v škole nocoval vie, že je po zotmení plná nezvyčajných zvukov. No medzi našimi žiakmi sa našli i takí odvážlivci, ktorí sa nebáli vyraziť do tmy hoci aj bez baterky. Ukázalo sa, že medzi piatakmi nenájdete žiadneho zajka bojka, iba smelých chalanov a statočné kočky  Čítali sme si rozprávky na dobrú noc, dramatizovali príbehy, zvolili sme si miss pyžamo a zatancovali si na polnočnej diskotéke a hlavne sme sa veľa smiali, zabávali, strašili a len trošilinku báli. O polnoci sme sa snažili už ani nemuknúť, avšak úplne ticho nastalo až niekedy po jednej hodine ráno.

            Vysvitlo, že všetci sme ranné vtáčatka , o šiestej ráno už nespalo ani jedno očko. Spoločne sme sa naraňajkovali, upratali , stihli sme si trošku zatancovať a zahrať sa, porozprávať o strašidelných zvukoch v noci. Bohatší o nové spoločné zážitky i myšlienky, ktoré nám pripomenuli význam kníh ako dôležitého zdroja poznania a fantázie, sme sa šťastní vrátili k našim rodičom.

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • Dňa 11.04.2017 sa na našej základnej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Slávik Slovenska. V speve si zmeralo sily 15 žiakov z radov prvákov, druhákov a tretiakov. 1. miesto získala Paulínka Gašparíková z 1.A triedy, 2. miesto získala Kiarka Kántorová z 1. B triedy a 3. miesto získala Mandy Csóková z 3.B triedy. Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme a Paulínke želáme veľa šťastia na okresnom kole.

        • Den narcisov
          • Den narcisov

          • Liga proti rakovine organizuje 21.ročník zbierky na pomoc onkologickým pacientom. Žiaci, učitelia a rodičia našej školy sa každoročne zapájajú do tejto finančnej zbierky. Podarilo sa nám vyzbierať 1402 €. Peniaze poputujú na pomoc ľuďom chorým na rakovinu. Veríme, že sme prispeli do boja proti tejto zákernej chorobe. Týmto chceme poďakovať všetkým ľuďom, čo prispeli od našich najmenších škôlkarov až po najstarších obyvateľov obce. Všetkým chorým prajeme, čo najrýchlejšie uzdravenie!

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Pri tejto príležitosti naša škola zorganizovala čítanie rozprávok našim najmenším. Sabinka Vadkertiová zo 7.B, Karolinka Bálintová, Vivi Nagyová a Dominika Pukanecová z 8.A čítajú cez prestávky žiakom z ročníkov 1.- 4. Snažia sa spríjemniť popoludňajší spánok malým škôlkarom a vždy ich potešia nejakou novou rozprávkou. Deti sa tejto akcii veľmi tešia a s nadšením sa nechávajú strhnúť do rozprávkových príbehov.

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 22.3.2017 do našich prváckych tried zavítali predškoláci spolu s ich rodičmi z MŠ z Dvorov nad Žitavou a susednej MŠ z Branova na Deň otvorených dverí. Naši šikovní prváčikovia z 1.A a 1.B triedy ukázali, čo sa za pár mesiacov strávených v škole naučili.
            Na otvorených hodinách – v blokovom vyučovaní s prvkami integrovaného tematického vyučovania predviedli vynikajúce zručnosti zo slovenského jazyka, matematiky i prvouky. Na záver prekvapili našich predškolákov s divadielkom, kde zahrali divadelnú hru pod názvom:
            „Ako kamaráti učili Školienku písmená.“
                    Veríme, že naši predškoláci prežili príjemné spoločné dopoludnie, že  sa všetkým  naša škola páčila a s mnohými z nich sa stretneme na zápise 6. apríla 2017. 
                                                                                           
            Ďakujeme.

        • Cestujeme za dobrodružstvom
          • Cestujeme za dobrodružstvom

          • V rámci mesiaca „Marec - mesiac knihy“ sa uskutočnila na ZŠ čitateľsko - výtvarná súťaž pod názvom „Cestujeme za dobrodružstvom“. Do tejto súťaže sa zapojilo 58 žiakov I. stupňa našej školy, kde sme sa snažili zapojiť aj rodičov, starých rodičov a práve vďaka nim vznikli krásne výtvory z prečítaných kníh. „Cieľom tejto súťaže bolo rozvíjať čítanie s porozumením, prácu s textom, ale takisto aj kreatívne zručnosti, predstavivosť, fantáziu, vnímanie medzipredmetových vzťahov. Veríme spolu s pani učiteľkami, že správne zvládnutie čítania s porozumením je tým najlepším odrazovým mostíkom pre ďalšie úspešné štúdium. Cieľ súťaže plne korešponduje so zámermi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré školský rok 2016/17 nazvalo Rokom čitateľskej gramotnosti.“