• VOĽNÉ PRACOVNÉ MIESTO - PEDAGOGICKÝ ASISTENT

          • Základná škola, Hlavné námestie 14, 941 31 Dvory nad Žitavou príjme na plný úväzok do pracovného pomeru pedagogického asistenta v rámci Národného projektu „Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II. (NP POP II)“, s nástupom od 01. 09. 2022.

            Požiadavky na vzdelanie: vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa pedagogického smeru.

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, profesijný životopis, súhlas so spracovaním osobných údajov.

            Všetky požadované doklady zasielajte:

            • e-mailom na adresu: skola@zsdvory.sk,
            • poštou na adresu: Základná škola, Hlavné námestie 14, 941 31 Dvory nad Žitavou.
        • Najobľúbenejšie jedlo týždňa 06.06.2022 - 09.06.2022
          • Najobľúbenejšie jedlo týždňa 06.06.2022 - 09.06.2022

          • Na základe Vášho hlasovania ste rozhodli, že Vám najviac chutilo jedlo, ktoré ste mali v utorok. Bola to polievka z vaječnej zápražky, bravčový segedínsky guláš, knedľa a stolová voda. Tešíme sa na Vaše ďalšie hlasovanie. Ďakujeme.

        • Triedny výlet 9.A
          • Triedny výlet 9.A

          • V dňoch 9.-12. júna 2022 sme sa zúčastnili triedneho výletu v obci Turecká.

            Prvý deň výletu sme cestovali do tejto malebnej dedinky v Starohorskej doline. Po ubytovaní sme spoznali okolie chaty i celú obec a večer nás čakala opekačka.

            V piatok sme sa vydali na turistiku. Všetci zdolali veľký stupák k jazeru nad dedinou. Odmenou za to im bol nádherný výhľad. Odvážnejší a zdatnejší turisti absolvovali náročnejšiu túru hrebeňom Veľkej Fatry cez Majerovu skalu. Po návrate sme absolvovali spoločný futbalový zápas na miestnom ihrisku.

            V sobotu sme spoznali krásy Banskej Bystrice. Najskôr sme absolvovali prehliadku Múzea SNP. Toto múzeum nás zaujalo svojou interaktivitou a svojou témou nadväzovalo aj na poznatky ktoré sme získali v Múzeu holokaustu v Seredi. Neskôr sme absolvovali prehliadku centra, videli sme mestský hrad, prekrásne námestie a mnoho významných meštiackych domov. Večerný futbal a spoločné hry nám spestrili tento slnečný deň.

            V nedeľu nás čakalo len balenie a cesta domov.

            Štyri dni výletu sa nám zdali ako malá chvíľka, zážitky nám však ostanú v pamäti ešte veľmi dlho.

            Ďakujeme našim milým mamičkám, pani Kurdiovej a pani Batizovej, ktoré nám pomáhali a starali sa o nás počas celého výletu.

            (žiaci 9.A triedy)

        • Jazykový kvet - celoslovenské finále v Nitre
          • Jazykový kvet - celoslovenské finále v Nitre

          • Dňa 10.6.2022 sa na Fakulte ekonomiky a manažmentu v Nitre uskutočnila jazykovo-umelecká akreditovaná súťaž "Jazykový kvet".

            Našu školu reprezentovali žiačky 6. ročníka: Emma Harkaiová, Kiara Kántorová, Sofia Rozsnyová, Tamara Schultzová, ktoré sa na krajskom finále umiestnil na 1. mieste a tým postúpili na celoslovenské finále. Na celoslovenskom finále dievčatá súťažili so žiakmi z rôznych kútov Slovenska v kategórii dramatizácia v anglickom jazyku. Získali krásne 3. miesto za interpretáciu rozprávkového príbehu The Gift of Pearls“ .

            Dievčatám srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Erika Šimonová   

        • Školský výlet 1.A
          • Školský výlet 1.A

          • Dňa 6. júna  2022 sa žiaci spoločne s rodičmi a triednou učiteľkou zúčastnili výletu v Ranči pod Babicou - Bojnej. Deti si so záujmom pozreli všetky zvieratká, kŕmili ich a boli veľmi šťastní, že si už sami vedia prečítať názvy živočíchov. Po chutnom obede sa ešte vyšantili na detskom ihrisku, finančnú gramotnosť si precvičili v stánku so suvenírmi a spokojní a plní zážitkov nastupovali do autobusu.

            Žiaci 1.A triedy a Mgr. Darina Vrabecová

        • ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM - 75. výročie UNICEFu
          • ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM - 75. výročie UNICEFu

          • Milí rodičia,

            UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už od roku 1946. Pracujú vo viac ako 190 krajinách a teritóriách, na tých najťažšie dosiahnuteľných miestach. Pracujú deň čo deň, aby pomohli prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Ochraňujú ich práva, zabezpečujú pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál. A nikdy sa nevzdávajú...

            Ich pomoc  deťom v núdzi je úplne závislá od dobrovoľných príspevkov jednotlivcov, spoločností a ďalších donorov.  V roku 1965 získal Detský fond UNICEF Nobelovu cenu mieru za milióny zachránených detských životov a za propagáciu bratstva medzi národmi.

            V rámci programu ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM, do ktorej sa naša škola tento rok zapojila, by sme Vám radi pripomenuli, že organizácia UNICEF tento rok oslavuje 75. výročie svojho vzniku. V súvislosti s týmto významným jubileom Vás chceme požiadať, aby ste venovali chvíľočku zo svojho času a prezreli si film k 75. výročiu UNICEFu. Priblíži Vám príbehy pomoci na Slovensku, pomoc Slovenska vo svete, dozviete sa, ako prebieha pomoc v teréne. Našich žiakov 7. a 8. ročníka tento film veľmi zaujal a vďaka nemu spoznali, ako pomáha UNICEF deťom na celom svete.

            Pomoc chutí po arašidoch - film k 75. výročiu UNICEFu

            Tiež Vám odporúčame prezrieť si s Vašimi deťmi elektronickú knihu pre deti:

            Arašidy letia na pomoc

            Ak by ste sa aj Vy chceli zapojiť do celosvetovej rodiny UNICEFu a vykročiť na narodeninovú cestu pomoci, je to možné niekoľkými spôsobmi: 

            Práca UNICEFu v prospech detí nebola nikdy potrebnejšia. Vojnové konflikty, hlad, živelné pohromy a migračná kríza ohrozujú životy detí a ich budúcnosť každý deň. UNICEF nie je financovaný z fondov OSN a našu prácu môžeme realizovať len vďaka podpore ľudí, ktorým nie sú osudy detí v núdzi ľahostajné, a ktorí sa stávajú Svetovými rodičmi UNICEF. Naše tímy a zdroje dennodenne dosahujú svoje limity, ale každý ďalší Svetový rodič nám umožňuje napredovať rýchlejšie a dosiahnuť viac detí, ktoré potrebujú pomoc. Staňte sa aj vy Svetovým rodičom UNICEF a umožnite nám aj naďalej pre deti zabezpečovať pitnú vodu, jedlo, lieky, strechu nad hlavou, vzdelanie...

            Chcem pomôcť a stať sa svetovým rodičom 

            Darčeky pre život

            Vopred Vám zo srdca ďakujeme za Váš čas aj za prípadné zapojenie sa do pomoci deťom na celom svete. 

        • Najobľúbenejšie jedlo týždňa 30.05.2022 - 03.06.2022
          • Najobľúbenejšie jedlo týždňa 30.05.2022 - 03.06.2022

          • Na základe Vášho hlasovania ste rozhodli, že Vám najviac chutilo jedlo, ktoré ste mali v stredu. Bola to fazuľová polievka s mäsom a zeleninou, buchty na pare plnené lekvárom, kakaová posýpka na buchty a mlieko. Tešíme sa na Vaše ďalšie hlasovanie. Ďakujeme.

        • Deviataci na exkurzii v Bratislave
          • Deviataci na exkurzii v Bratislave

          • Dňa 2.6. 2022 vo štvrtok sa žiaci 9.A triedy zúčastnili exkurzie do Bratislavy. Najskôr sme sa prešli po centre Bratislavy, pozreli sme si významné pamiatky (Primaciálny palác, Stará radnica, Rolandova fontána, Národné divadlo, Reduta...) a povedali sme si o významných osobnostiach spojených s dejinami Bratislavy. Potom sme sa presunuli električkou do Aurélia. Aurélium je miesto, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov. Preto sa snaží všetkým návštevníkom dať príležitosť všetko vyskúšať a prísť na mechanizmus, akým daná vec funguje. Všetko je do značnej miery v rukách návštevníka. Hlavnou myšlienkou centra vedy je popularizovať vedu formou prístupnou širokej verejnosti tak, aby si každý z návštevníkov odniesol nové poznatky, zážitky a nové vedomosti. Zážitkové centrum vedy je určené  pre mládež od 12 rokov, pretože exponáty vyžadujú základné znalosti fyziky, ktoré návštevníkom pomôžu pri ďalšom rozvoji vedomostí.

            Absolvovali sme laserovú show a aj komentované Teslove experimenty s vysokým napätím, dozvedeli sme sa veľa aj o Aurelovi Stodolovi. Od krstného mena rodáka z Liptovského Mikuláša prof. Ing. Aurela Stodolu, ktorý bol významný slovenský fyzik, technik a zakladateľ teórie parných a plynových turbín je odvodený aj názov Aurélium. Dokonca bol profesorom Alberta Einsteina, ktorého známy citát „Dôležité je neprestať sa pýtať“  je mottom zážitkového centra vedy Aurélium.

            Odporúčame všetkým žiakom vyšších ročníkov, aby túto exkurziu absolvovali tiež, jej návšteva totiž obohatila vedomosti nás všetkých. (žiaci 9.A triedy)

        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO
          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Udelenie riaditeľského voľna

            Na základe § 150 ods. 5 Zákona NR SR č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje riaditeľstvo Základnej školy, Hlavné námestie 14, 941 31 Dvory nad Žitavou žiakom 1. – 9. ročníka

            dňa 10. 06. 2022 (piatok)

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO z organizačných dôvodov – dvojdňové školenie pedagogických a odborných zamestnancov.

             

            Všetci žiaci budú zo školského stravovania automaticky vyhlásení. Vyučovanie bude pokračovať 13. 06. 2022 (pondelok) podľa platného rozvrhu hodín.

             

            PaedDr. Anna Kijaček Rošková
            riaditeľka školy

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia!

            Rozhodnutie o prijatí i neprijatí Vášho dieťaťa do 1. ročníka našej školy v šk. roku 2022/2023 si môžete prevziať v administratívnej kancelárii 1. a 2.  júna 2022 v čase od 7:30 do 16:00 hod.

        • Najobľúbenejšie jedlo týždňa 23.05.2022 - 27.05.2022
          • Najobľúbenejšie jedlo týždňa 23.05.2022 - 27.05.2022

          • Na základe Vášho hlasovania ste rozhodli, že Vám najviac chutilo jedlo, ktoré ste mali v utorok. Bola to mliečna polievka z fazuľkových strukov so sójou, študentský rezeň, zemiakové pyré, zeleninová obloha - kukurica, mrkva, ľadový šalát, voda s citrónovou šťavou a jahody. Tešíme sa na Vaše ďalšie hlasovanie. Ďakujeme.

        • EXKURZIA V ARBORÉTE V TESÁRSKYCH MLYŇANOCH
          • EXKURZIA V ARBORÉTE V TESÁRSKYCH MLYŇANOCH

          • Dňa 27.5.2022 sa žiaci šiesteho ročníka zúčastnili exkurzie, pričom mali jedinečnú možnosť pokochať sa v kráse rozkvitnutých exotických rastlín. Deň bol plný elánu a turizmu.

        • Školský výlet Ranč pod Babicou - 2.A
          • Školský výlet Ranč pod Babicou - 2.A

          • 26.máj 2022 bol dňom nášho prvého školského výletu. Natešení sme nasadli do autobusu a plní očakávaní vystúpili na Ranči pod Babicou. Počasie nám veľmi prialo. S obdivom sme si prezerali zvieratká na ranči, potom sme si oddýchli aj zašantili na ihrisku pre deti.
            Či sa nám výlet páčil, posúdite, ak si prezriete naše fotografie.

            PaedDr. Adriana Garamiová a žiaci 2.A triedy

        • Deň detí
          • Deň detí

          • Dlhoočakávaný sviatok všetkých deti sa nezadržateľne blíži a my už pre ne máme prichystané super aktivity 🤩☀️🕶 

        • Deviataci v Múzeu holokaustu
          • Deviataci v Múzeu holokaustu

          • Žiaci 9.A sa dňa 23.5. 2022 zúčastnili exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi. 

            Múzeum holokaustu vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. Predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Expozičný komplex sa nachádza v piatich pôvodných budovách pracovného a koncentračného tábora pre Židov. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo približne 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

            Žiaci spoznali smutnú kapitolu z našich dejín, veď Slovensko bol prvý štát v Európe, ktorý deportoval svojich vlastných občanov do Nemeckej ríše. Už 25. marca 1942 bol z Popradu vypravený prvý transport Židov zo Slovenska. Tento transport smeroval do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz (Osvienčim). Od 25. marca do 20. októbra 1942 bolo zo Slovenska deportovaných v 57 transportoch takmer 58 000 Židov. Za každého deportovaného občana musel Slovenský štát zaplatiť Nemeckej ríši 500 ríšskych mariek.

            Okrem toho sme sa tu dozvedeli veľa nových faktov, o Hlinkovej Garde, arizácii, antisemitizme,  o vyhladovacích táboroch. Najviac občanov Slovenska zahynulo v koncetračnom tábore Sobibor. Z 25 000 deportovaných slovenských židovských obyvateľov do tohto tábora neprežil nikto! 

            Okrem výkladu k výstave a samotnej prehliadky výstav sme sa zúčastnili aj prezenčného vzdelávania s názvom " Úteky z táborov smrti".

            Návštevu tohto miesta odporúčame  všetkým, veď zažiť toto miesto je viac ako rozprávať o ňom aj viac hodín... (žiaci 9.A triedy)

        • Najobľúbenejšie jedlo týždňa 16.05.2022 - 20.05.2022
          • Najobľúbenejšie jedlo týždňa 16.05.2022 - 20.05.2022

          • Na základe Vášho hlasovania ste rozhodli, že Vám najviac chutilo jedlo, ktoré ste mali vo štvrtok. Bola to rascová polievka s vajcom, maďarský hovädzí guláš, knedľa a stolová voda. Tešíme sa na Vaše ďalšie hlasovanie. Ďakujeme.

        • Deň úsmevu 2022
          • Deň úsmevu 2022

          • Finančná zbierka Deň úsmevu je úspešne za nami. Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým, ktorí ste finančne prispeli a podporili Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar. Máte srdiečka na správnom mieste. ĎAKUJEME!

        • Medzinárodný deň mlieka
          • Medzinárodný deň mlieka

          • Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Práve preto sme si dnes pripomenuli Medzinárodný deň mlieka. Žiaci si ráno vychutnali pohárik mlieka, potom zdravú mliečnu desiatu a obliekli sa aj do bielych tričiek.